Kamarův obhájce Aamer Anwar se sám stal obětí rasismu
Asi nejdiskutovanější ne úplně sportovní zprávou z fotbalu je současnosti asi údajná rasistická urážka českého hráče Slávie Ondřeje Kúdely na účet Glena Kamary z klubu Rangers.
Ochráncem práv osob s barevnou pletí se stal na přelomu století, kdy obhajoval rodinu Surjita Singha Chhokara, který byl ubodán trojicí mužů.
Hráče tmavé pleti měl nazvat opicí, jenže nadávku pošeptal, a tak je to slovo proti slovu.
Během posledních let například zastupoval „džihádskou nevěstu“ z Glasgow, která odjela do Sýrie, aby se stal členkou ISIS.
25
Fotogalerie

Nejslavnější soudní procesy: Slávista Kúdela stojí proti muži, jehož v mládí zbil bílý policista

Asi nejdiskutovanější ne úplně sportovní zprávou z fotbalu je současnosti asi údajná rasistická urážka českého hráče Slávie Ondřeje Kúdely na účet Glena Kamary z klubu Rangers. Hráče tmavé pleti měl nazvat opicí, jenže nadávku pošeptal, a tak je to slovo proti slovu. Zajímavější pro nefotbalové publikum je ale na celé kauze Kamarův obhájce. Ten se totiž už před 30 lety stal obětí brutálního policejního násilí s rasistickým podtextem. A tím se vyprofilovala i jeho kariéra.

Deset zápasů má mít za rasistickou urážku Kúdela stopku. Proti tvrdému trestu se odvolal; že Kamaru urazil, přiznal. Rasistickou nadávku ale odmítá. Jak celá věc dopadne bude záviset i na Kamarově obhájci jménem Aamer Anwar. Poprvé se jeho jméno ve Skotsku objevilo na titulcích novin už před 30 lety.

Tehdy 24letého studenta pákistánského původu, který nelegálně vylepoval plakáty, chytil policista McKnee, hodil ho na zem a pak s ním doslova vytřel chodník. O ten mu pak sedřeným obličejem ještě několikrát silně praštil. Aamer skončil se dvěma přeraženými zuby. Jako odškodné dostal 4200 liber. Ale Aamer ještě tvrdil, že ho policista urazil rasistickou narážkou. „Takhle to dopadá s černými kluky, co moc mluví.“ Policistu nakonec suspendovali.

Ochráncem práv osob s barevnou pletí se stal na přelomu století, kdy obhajoval rodinu Surjita Singha Chhokara, který byl ubodán trojicí mužů. Vražda měla rasistický podtext. Anwarovi se podařilo jednoho z nich po 18 letech dostat do vězení na doživotí. Podařilo se mu ale i změnit pohled práva na zločiny s rasovým motivem.

Anwar se proslavil a postavil se proti všem a všemu, co neodpovídalo jeho představě rovných práv a chování. Během posledních let například zastupoval „džihádskou nevěstu“ z Glasgow, která odjela do Sýrie, aby se stal členkou ISIS. Stal se advokátem rodiny ze Sierry Leone, jejíž člen zahynul po zadržení policií. Reprezentoval rodinu Libyjce, který byl jako jediný odsouzený za vybombardování letadla nad Lockerbie, při němž zemřelo 270 lidí.

Před nedávnem dokonce vytasil nejrůznější obvinění na Univerzitu v Glasgow, jejíž byl v té době rektorem. Tvrdil například, že univerzitu její zaměstnanci a studenti vůbec nezajímají, zahraniční studenty berou jako dojné krávy na peníze a nechybí zde ani rasismus ani sexuální obtěžování. Nedokázal ale dodat důkazy, a tak neproběhlo žádné oficiální vyšetřování. Jeho obvinění se ale ukázala alespoň částečně jako pravdivá letos, když oficiální zpráva univerzity odkryla případy systemického rasismu.