Hitlerovu psychiku formovala celá řada události - zejména těch negativních -, které ho provázely už od dětství. Otec alkoholik, brzká smrt milované matky, neúspěchy v akademickém životě a několik let života na ulici.

Hitlerovu psychiku formovala celá řada události - zejména těch negativních -, které ho provázely už od dětství. Otec alkoholik, brzká smrt milované matky, neúspěchy v akademickém životě a několik let života na ulici. Zdroj: Mall TV

Jako by mu z oka vypadl - starší bratr Adolfa Hitlera Alois.
Otec Alois Hitler s velkým knírem
Alois Hitler st. - Otec Adolfa Hitlera
Druhá manželka Hitlerova otce Aloise Francziska Matzelsberger (1861 – 1884)
Evu Braun si vzal za manželku jen pár hodin před smrtí
9
Fotogalerie

Tajný původ berlínského kavárníka Aloise. Jaký byl osud staršího bratra Adolfa Hitlera?

Příbuzné si člověk nevybírá, ještě více to platí v případě Aloise Hillera. Zdánlivě bezúhonný občan má zajímavou minulost. Od roku 1884 se totiž jmenoval Alois Hitler a jeho nevlastním bratrem byl pozdější německý kancléř. Alois jako starší bratr pykal za veškeré lumpárny, které páchal malý Adolf. Jaký byl jeho další osud?

Na rozdíl od Adolfa Hitlera se Alois narodil v hlavním městě Rakouska-Uherska roku 1882. Jeho matka Franziska Matzelbergerová byla zároveň druhou ženou Aloise Hitlera staršího. Po její smrti v roce 1884 si rakouský celník začal s Klárou Pölzlovou, někdejší posluhovačkou a svou vzdálenou příbuznou. Do vztahu šel Hitler starší se dvěma dětmi, jedním z nich byl právě Alois Hitler.

Místo inženýra pijanem

Páru se narodily další tři děti, ty ale postupně zemřely. Gustava a Idu zahubil záškrt, Otto se narodil už mrtvý. Čtvrtého chlapce pojmenovali Adolf, okolo něj se čile motal i sedmiletý bratr Alois. Naplno se však projevily vztahy, které v rodině panovaly. Klára samozřejmě upřednostňovala své děti před „cizími“, kvůli tomu nevznikl mezi Adolfem a Aloisem hlubší vztah.

Alois při vzpomínání uvedl, že ho nevlastní matka často bičovala a trestala za různé prohřešky, které měl na svědomí Adolf. I přes nezáviděníhodné zázemí vynikal ve škole, jeho předností byly technické předměty. Díky tomu začal otec uvažovat, že by synkovi zaplatil studia, aby se jednou mohl stát inženýrem. Proti tomu se postavila jeho manželka.

Manžela nakonec přemluvila, poukazovala především na vysoké částky za studium, a tak Alois Hitler zamířil do práce. Toto rozhodnutí lze vnímat jako klíčové, které změnilo dospívajícímu mladíkovi život. Začal totiž pít, mezi jeho přátele patřili lidé s kriminální historií. Netrvalo dlouho a Alois Hitler skončil za mřížemi, v roce 1900 byl odsouzen k půlročnímu trestu za krádež.

Cafe Alois

Během několika dalších let si pobyt ve vězení zopakoval, nakonec se rozhodl pro odchod z Rakouska. Jeho další destinací se stala Velká Británie, konkrétně Londýn. V metropoli se protloukal, jak to jen šlo. Následně narazil na Bridget Dowlingovou, s níž se v roce 1909 oženil. Manželství nebylo šťastné, protože Hitler pil a svou ženu mlátil. I přesto mu porodila syna Williama Patricka, poté ukončil svou anglickou anabázi a vrátil se do Rakouska, odkud cestoval do Německa.

V Hamburku si našel další ženu, se kterou zplodil syna Heinricha. Úřady na to reagovaly trestním oznámením, protože bigamie byla ve Výmarské republice ilegální. Hitler nakonec trestu unikl a vrhl se na podnikání. Na začátku 30. let si v Berlíně otevřel Konditorei Cafe Alois, malou kavárnu v centru města. V této době bylo pouze malé procento lidí, kteří tušili, kdo je usměvavý kavárník. Ironií osudu platila kavárna za oblíbené místo jednotek SA, se kterými se Führer později vypořádal.

Video placeholde
Adolf Hitler • Mall.tv

Jaký otec, takový syn?

Se svým bratrem se nikdy pořádně nesblížil, dle jeho slov se ho ani nepokoušel kontaktovat. To neplatilo o Aloisových synech. Mladší Heinrich zcela propadl nacismu, s wehrmachtem putoval do Sovětského svazu, kde skončil v zajetí. Sověti ho měli údajně mučit, zemřel v roce 1942. William Patrick Hitler přicestoval do Německa z Velké Británie. Za jeho příjezdem byla vypočítavost, protože doufal, že by mu mohl vlivný strýček zajistit prestižní zaměstnání. To se nestalo, William Patrick dokonce poslal vůdci několik výhrůžných dopisů. „Prozradím tajemství naší rodiny!“ stálo v nich, Hitler reagoval rozčileně.

Jeho synovec nakonec uprchl do Spojených států, kde narukoval do armády. Při ohlašování se představil jako Hitler. Velící důstojník tomu nemohl uvěřit a považoval to za vtip. „Těší mě pane Hitlere, já jsem Hess,“ vtip to ale nebyl. William Patrick si nakonec změnil příjmení. Podobně postupoval i jeho otec, z Aloise Hitlera se nakonec stal Alois Hiller. Starší bratr Adolfa Hitlera zemřel 20. května 1956, je pochován na hřbitově v Ohlsdorfu.