Adolf Hitler a jeho nejvěrnější služebník.  Ještě netušil, že ho brzy zradí.

Adolf Hitler a jeho nejvěrnější služebník. Ještě netušil, že ho brzy zradí. Zdroj: ČTK, Reuters, EPA, AP

Výročí úmrtí Rudolfa Hesse si ve Špandavě připomnělo asi 500 nacistů, dorazili i Češi
Rodinný hrobka Rudolfa Hesse v bavorském městečku Wunsiedel
V roce 1966 byl  Hess ve věznici Spandau už jediným vězněm.
Rudolf Hess při Norimberském procesu (první řada, druhý zleva)
Rudolf Hess při svém projevu na sjezdu nacistické strany NSDAP
11
Fotogalerie

Cesta nacisty Hesse do Británie stále patří k největším záhadám 2. světové války

Desátého května 1941 odletěl Vůdcův zástupce v NSDAP a po Hermannu Göringovi druhý nástupce říšského kancléře Adolfa Hitlera Rudolf Walter Richard Hess Messerschmittem Bf 110 bez vědomí ostatních vysokých pohlavárů třetí říše do Skotska. Chtěl prý navázat kontakty s představiteli opozice a dojednat s nimi mír. 

Z letounu vyskočil padákem u Renfrewshiru. Britové ho zadrželi a uvěznili v proslulém londýnském Toweru. Poté ho přemístili do rozlehlého domu na venkově, kde se pokusil spáchat sebevraždu skokem ze schodiště v prvním patře.

Záhadná mise… 

Když Německo rozpoutalo druhou světovou válku, Rudolf Hess byl proti válce s Británií a usiloval o zahájení mírových jednání. Hodlal ponechat Spojenému království jeho obrovské impérium výměnou za uznání německých územních zisků v Evropě. Je nesporné – a některé předválečné kroky to potvrzovaly –, že v Británii skutečně existovaly velice vlivné kruhy, jež v nacistickém Německu spatřovaly menší hrozbu než v Sovětském svazu, a tudíž si nepřály válčit proti němu. Můžeme tedy jen blahořečit příznivému osudu, že Británie premiéra Winstona Churchilla se nedala srovnávat se Spojeným královstvím Nevilla Chamberlaina.

..hodně tvrdý rozsudek…

Během norimberského procesu Hesse obvinili z přípravy války a odsoudili ho k doživotnímu vězení, jehož odpykávání přerušila až jeho smrt 17. srpna 1987 ve věku 93 let. A nad ní visí otazník. Podle oficiální verze se oběsil. Jeho syn Wolf Rüdiger však rezolutně prohlašoval, že ho zavraždili britští vojáci, protože jeho otec vzhledem k zdravotnímu stavu nebyl sebevraždy schopen. Může na tom být něco pravdy. V posledních letech se totiž ozývaly hlasy četných politiků, historiků a právníků, mezi nimi Hartleyho Shawcrosse nebo Michaila Gorbačova, protestující proti tak dlouhodobému věznění. Právě generální tajemník ÚV Komunistické strany Sovětského svazu Gorbačov by údajně učinil v rámci politiky uvolňování (nikoli rozvolňování, jak by asi psali dneska) mezinárodního napětí vstřícné gesto vůči Spolkové republice. 

Možná že stařec by si po propuštění přece jen pustil pusu na špacír a bývalým horlivým stoupencům appeasementu v Británii by způsobil nepříjemnosti. 

Existuje dokonce verze, podle níž ve vězení ve Špandavě zemřel Hessův dvojník. Pravdu už se patrně nikdy nedozvíme.

Popel skončil v moři 

Hesse pohřbili ve Wunsiedelu, ale poněvadž se u jeho hrobu scházeli neonacisté, v roce 2011 ho exhumovali, zpopelnili a popel rozsypali do moře, takže neonacisté měli utrum.