Tygr indický. Zhruba 2500 žijících

Tygr indický. Zhruba 2500 žijících Zdroj: JJSmooth44

Nosorožec dvourohý. Kolem 5000 žijících
Slon bengálský. Mezi 20 a 25 tisíci žijících
Orangutan bornejský. 45 až 69 tisíc žijících
Slon indický bornejský. Asi 1500 žijících
Šimpanz trpasličí. Žije 10 až 50 tisíc jedinců
21
Fotogalerie

Čím méně žijících kusů, tím horší obraz. Jedinečné snímky, ukazují druhy na pokraji vymření

Před jedenácti lety vytvořila japonská odnož Světového fondu na ochranu přírody údernou varovnou kampaň upozorňující na problematiku vymírání druhů. Projekt Population by pixels tvořily fotografie zvířat, která mizí z planety. Každá fotografie se skládala jen z tolika pixelů, tedy obrazových bodů, kolik zbývalo žijících jedinců. To znamená čím méně zvířat, tím horší kvalita obrazu. Projektem se nyní inspiroval jeden uživatel platformy pro sdílení obrázků Imgur. Vytvořil podobnou sérii podle aktuálních dat.

Pixely, jednotlivé světelné body, z nichž se skládá digitální obraz, určují jeho kvalitu. Čím více pixelů, tím více fotografie působí jako jednolitý obraz. Čím méně jich je, tím více se obrázek rozkládá jen na barevné čtverce, které už ani nemusejí dávat smysl. Z této jednoduché poučky vyšel tříčlenný tým japonských kreativců. Nami Hoshino, Yoshiyuki Mikami a Kazuhiro Mochizuki vytvořili v roce 2008 pro Světový fond na ochranu přírody sérii fotografií zvířat, z nichž každá měla jen tolik obrazových bodů, kolik jich na planetě ještě přežívalo.

Teď se rozhodl počin oživit jeden z uživatelů platformy Imgur, který na síti vystupuje pod jménem JJSmooth44. Nápad japonských tvůrců zaktualizoval podle seznamu ohrožených zvířat americké televizní sítě Animal Planet. Použil programovací jazyk Python, což podle něj byla pro jeho „hrubost“ technická výzva.