Hudební nástroje rozhodně nejsou výjimkou na bleším trhu v Lille

Hudební nástroje rozhodně nejsou výjimkou na bleším trhu v Lille Zdroj: Michal Tomeš, E15

Bleší trh v Lille
Bleší trh v Lille
Mnoho úlovků z blešího trhu je skutečně netradičních.
Některé kousky z blešího trhu zaujmou na první pohled, jiné je potřeba důkladně prozkoumat.
Na pouličním bleším trhu je možné získat skutečně vše
8
Fotogalerie

Největší bleší trh v Evropě: Dva miliony lidí a nákupní šílenství

Až do dvanáctého století sahá historie jarmarku v severofrancouzském městě Lille. Tradiční bleší trh se koná pravidelně na přelomu srpna a září a je největší událostí svého druhu v Evropě. Ve středu zájmu návštěvníků nejsou pouze nákupy, ale také tradiční jídlo, kulturní vystoupení a samozřejmě francouzské pivo a víno. 

Své zboží v ulicích historického centra nabízí až deset tisíc prodejců, návštěvnost víkendové akce pravidelně atakuje dva miliony lidí. Město s necelými třemi sty tisíci obyvateli proto na dva dny zavře své ulice a změní svou tvář.

Kromě malých prodejců své stánky na ulicích postaví také místní obchody, hospody a restaurace. V nich si během takzvané braderie pochutnáte především na slávkách s hranolkami, které kuchaři připravují v mnoha variacích. Nejoblíbenější podnik je po konci víkendu možné poznat podle největší hromady mušlí, které zákazníci odhazují přímo na zem.

V průběhu celého víkendu je ve městě možné narazit na muzikanty a další pouliční umělce, reprezentují se zde i městské či školní spolky. Se západem slunce se pak ulice v centru stávají místem bujarých oslav, které za hlasité hudby a zpěvu pokračují až do brzkých ranních hodin. Některé firmy a úřady také proto dávají zaměstnancům v pondělí den volna.

Další zajímavé články z webu e15.cz najdete ZDE >>>