Scilla Gabelová

Scilla Gabelová Zdroj: Vintag.es

Scilla Gabelová
Scilla Gabelová
Scilla Gabelová
Scilla Gabelová
Scilla Gabelová
37
Fotogalerie

Blonďatá Sophia Lorenová uchvátila Itálii. Nechtěla být jako ona, raději „šla pod kudlu“

Scilla Gabel byla italská kráska, která těžila z podobnosti se Sophií Loren a zároveň se tohoto stigmatu snažila celý život zbavit. Lepá děva s výraznou tváří a bezchybným tělem byla nadčasově krásná. Stejně jako její slavnější kolegyně.

Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, jak by asi Sophia Lorenová vypadala jako blondýnka nebo zrzka, už nemusíte. Scilla Gabelová zaskakovala za Sophii Lorenovou ve scénách natáčených na moři ve filmu Chlapec na delfínu z roku 1957. Pověsti pouhé dablérky italské filmové divy se zbavovala jen velmi těžko a poměrně drasticky. Podstoupila několik plastických operací, aby paradoxně mohla být konečně sama sebou.

Scilla Gabelová se narodila v roce 1938 jako Gianfranca Gabellini v italském Rimini. Filmaři si jí všimli pro její podobnost s tehdejší hvězdou první velikosti Sophií Lorenovou. Ta ji ale brzy začala v její vlastní kariéře brzdit, což si jasně uvědomovala. Scilla byla nejen krásná, ale i chytrá. Vystudovala práva na Oxfordu. Filmová sláva ji katapultovala na titulky časopisů včetně Playboye. Koncem padesátých let absolvovala hned několik plastických operací, aby se zbavila pověsti té, která vypadá jako Sophia Loren.

V padesátých a šedesátých letech se objevila v desítkách filmů. Hrála například v první barevné verzi filmu o Tarzanovi (Tarzanovo největší dobrodružství z roku 1959), před kamerou se tehdy setkala se Seanem Connerym. Její tehdejší parketou byly výpravné dobrodružné filmy. Chodila s populární pěveckou hvězdou své doby Fredem Buscaglionem, který zahynul při autonehodě.

Počátkem šedesátých let se stala jednou z ikon italské éry tzv. sandálu a meče – filmů, jejichž předlohou byly biblické motivy a antické dějiny „omotané“ krásnými děvami, na kterých se šetřilo látkou. Dnes nad nimi Italové ohrnují nos, ale tehdy byly nesmírně populární.

Hrála ale i ve vážnějších a váženějších filmech, například v Orsiniho povídkovém filmu Vyhnání z manželství. Často se objevovala i na televizní obrazovce a divadelních jevištích. Její hvězda však postupně uhasínala. V roce 1968 si vzala za manžela italského televizního režiséra Piera Schivazappa, kterému o šest let později porodila syna Emiliana.

Krásná Scilla Gabelová se od roku 1954 do svého odchodu do hereckého důchodu objevila v celkem 50 filmech. Její jedinečnost i podobnost se Sophií Lorenovou můžete posoudit v galerii.