Vinná réva

Vinná réva Zdroj: Demilked

"Synchronizovaná"
Vinná réva
"Zhmotnění"
"Lehká noha"
"Bodec"
17
Fotogalerie

Květinová noha nebo hadí ruka? Přesvědčte se o tom, že protézy mohou být uměním

Sophie de Oliveria Barata se dříve věnovala výtvarnému mění. Pak se začala živit modelací protéz končetin. Umělec v ní však začal experimentovat a vytvářet z náhrad rukou a nohou skutečná umělecká díla. Dnes má vlastní studio Alternative Limb Project, kde vytváří pro své klienty designové kousky přesně podle jejich gusta. Některé z nich si můžete prohlédnout v galerii.

Když začala umělkyně ve volném čase experimentovat při výrobě náhrad s technologiemi a materiálem, s uvedením pokusů do praxe jí pomohla hlavně písničkářka Viktoria Modesta. Třicetiletá zpěvačka s amputovanou nohou se tehdy rozhodla udělat ze své protézy osobitý módní doplněk a hledala nějakou vskutku originální. Díky tomu se později stala i modelkou.

Sophie de Olivera Barata při své práci prý ráda spojuje tradiční řemeslo a nové technologie. Výrobě každého kusu předchází pečlivé konzultace s klientem. Na konzultaci si klienti přinášejí širokou škálu obrázků, které reprezentují jejich vkus, styl a osobnost, aby je Olivera Barata mohla uchopit a přetvořit v originální protézu. Dále však pokračuje i ve výrobě realistických náhrad.

„Baví mě posouvat hranice a popouštět uzdu fantazii, ať už se jedná o mě, nebo o člověka, s nímž pracuji. Také mě těší, když vzbudím zájem široké veřejnosti,“ říká Olivera Barata o své práci. „Svět se neustále mění a čím dál víc lidí, kteří podstoupili amputaci, chce mít ze své protézy módní doplněk,“ uzavírá.