Loňská "hororová" výzdoba Melanie Trump s nevyhnula kritice

Loňská "hororová" výzdoba Melanie Trump s nevyhnula kritice Zdroj: Getty Images

vánoční stromeček za prezidenta Roosvelta, 1934
Prezident Roosvelt s rodinou, 1939. Roosvelt vždy rozsvěcoval stromeček skutečnými svíčkami
Prezident Eisenhower s rodinou, 1960
Patricia Nixon zvolila skleněné dekorace, 1970
Tematické dekorování stromečků začala Jacqueline Kennedy v roce 1961, zvolila si téma Louskáček
32
Fotogalerie

Je libo krvavý nebo mandarinkový stromeček? Jak šel čas s Vánocemi v Bílém domě

Od roku 1929 je v USA tradice, že o výzdobu vánočního stromečku se stará první dáma. A od roku 1961 každá první dáma volí vánoční téma Bílého domu. S touto tradicí přišla Jacqueline Kennedy. Od té doby je sváteční prezidentské sídlo vizitkou chotě nejmocnějšího muže. Zda vkusnou, anebo nevkusnou, posuďte sami.

Letos vyzdobily Bílý dům podruhé Melania Trump, která rozhodně nechce být tradiční. Její nápady už předčí snad jen mandarinkový stromeček Laury Bush. Z jejího bílého nasvíceného proutí (či co to bylo) si dělali legraci nejen Američané. Lidé výzdobu s oblibou přirovnávali ke kulisám hororového filmu.

Ani letos se prezidentské Vánoce neobešly bez kontroverzí. Tentokrát první dáma zvolila řadu krvavě rudých stromků. Její téma je American Treasures, prý oslavuje „ducha amerického lidu“. U Američanů nepochodila ani s výzdobou z červených kuliček. Prý vypadá jako z hororu Osvícení. Na internetu, stejně jako v loňském roce, kolují různé parodie.

„Jsme ve 21. Století a každý má svůj vkus. Já myslím, že to vypadá fantasticky,“ brání svou ženu Donald Trump. „Doufám, že se všichni přijdou podívat. Na živo je to ještě krásnější,“ dodal prezident.