Sex Pistols v akci.

Sex Pistols v akci. Zdroj: Ray Stevenson

Paul Simonon, Goodman, Joe Strummer a Johnny Rotten.
Joe Strummer a Johnny Rotten v Plymouthu.
Sex Pistols a The Clash v autobuse. Dlouho se tradovalo, že na něm bylo místo nápisu cílové stanice naškrábáno členy kapel slovo „Nikam“. Dle vzpomínek Stevensona byla ale tabulka prostě jen prázdná.
The Damned turné opustili poté, co přistoupili na požadavek rady jednoho z měst a zahráli odpoledne před koncertem zastupitelům. S tím se Sex Pistols nechtěli smířit. The Damned ale měli pro vyhazov vlastní vysvětlení. Původně byli prý součástí, protože již hráli delší dobu a měli mnoho fanoušků. Po vystoupení v BBC je ale pro vlastní popularitu již Sex Pistols nepotřebovali.
Mick Jones z The Clash s Debbie Juvenile a Tracey.
14
Fotogalerie

Divoká punková jízda: Jak vypadalo zákulisí prvního turné Sex Pistols a The Clash

Anarchy Tour měla velkolepým způsobem signalizovat nástup nového hudebního stylu. Punk byl koneckonců dle názoru manažera Sex Pistols Malcolma McLarena předurčen k ovládnutí britské kultury. Tak se nakonec skutečně stalo, ale zmíněné turné k tomu příliš nepřispělo. Z 19 plánovaných koncertů se nakonec uskutečnily jen 3. Všechny ostatní byly postupně zrušeny kvůli obavám z možných nepokojů. A je třeba uznat, že dané obavy nebyly zcela nepodložené.

Jen dva dny před začátkem Anarchy Tour došlo k dnes již legendárnímu vystoupení Sex Pistols v televizi BBC. Bill Grundy, moderátor pořadu Thames Today, neměl pro „alternativní“ způsob vystupování Johnnyho Rottena a zbytku kapely příliš pochopení. Jejich hudba se mu nelíbila a dával to všem ve studiu najevo. Přítomní mladíci pak zcela logicky pohrdali autoritou, do jejíž pozice se Grundy stavěl, a nechali se jím rádi vyprovokovat. Stačila k tomu jediná Grundyho narážka na možnou schůzku v soukromí k přítomné Siouxsie Sioux, hvězdě kapely Siouxsie and the Banshees.

Steve Jones: „Ty zvrhlej hajzle. Ty starý zvrhlý prase!

Grundy: Tak pokračuj, šéfe, jen pokračuj. Ven s tím, máš ještě pět sekund. Řekni něco šokujícího.

Steve Jones: Ty zvrhlej bastarde!

Grundy: No tak, ještě.

Steve Jones: Ty zvrhlej, ču*áku!

Grundy: Takový chytrý chlapec!

Steve Jones: Takovej zkur*enej hajzl.

Kapele Sex Pistols stačilo 90 sekund živého vysílání k tomu, aby způsobila poprask v celé Británii. Sprostá slova v televizi byla tehdy něco zcela nepředstavitelného a zájem o Anarchy Tour se obratem zmnohonásobil. Za lístek na první koncert v Norwichi se původně platilo 1,25 libry. Překupníci je nakonec ale prodávali za daleko více. Jenže zbytečně. Místní samospráva ho zrušila. Stejně jako mnoho dalších. A tak Clash a Sex Pistols trávily nejvíce času ve společném autobuse a na hotelových pokojích.

Právě tam vznikla většina fotografií Raye Stevensona, které si můžete prohlédnout v galerii: