Film Velmi nebezpečné známosti je nabitý erotikou i romantikou
Film Velmi nebezpečné známosti je nabitý erotikou i romantikou
Zhýralí potomci zbohatlíků Kathryn a Sebastian se domluví na ďábelském plánu - vsadí se, že Sebastian svede nevinnou Annette.
Film Velmi nebezpečné známosti je nabitý erotikou i romantikou
Zhýralí potomci zbohatlíků Kathryn a Sebastian se domluví na ďábelském plánu - vsadí se, že Sebastian svede nevinnou Annette.
15
Fotogalerie

Ikonické scény jiskřivé romance: Lesbická líbačka, intriky i sex jako odměna v sázce

Snímek Velmi nebezpečné známosti je neuvěřitelnou projížďkou plnou emocí a zvratů. Ďábelský plán dvou zhýčkaných zbohatlíků jim obrazně řečeno vybuchne pod nosem. Ze zdánlivě úchylného filmu o intrikách mezi americkou smetánkou se během několika minut stává šokující přehlídka neočekávaných událostí plná sexu a milostného napětí. A nechybí pochopitelně ani cenzury hodná scéna, kde to sexappealem jen jiskří.

Nevlastní sourozenci Sebastian a Kathryn se vsadí, že Sebastian svede nevinnou Anette - když se mu to podaří, Kathryn se s ním vyspí. Je totiž jednou z mála dívek, kterou se mu ještě nepodařilo dostat do postele. Jenže co čert nechtěl, Sebastian se do Anette upřímně zamiluje. O mnoho zvratů později ale umírá pod koly auta, aby před ním uchránil právě Anette. Kathryn je později odhalena jako neuvěřitelně zkažená intrikářka a ztrácí pozici i pověst, kterou budovala.

Sám producent filmu Neal H. Moritz požadoval, aby byl snímek ohodnocen jako R - tedy nevhodný pro mládež pod 17, v tomto případě kvůli zobrazení užívání drog, sprostým slovům, ale hlavně kvůli neustálým dialogům, které se točily kolem sexu a především kvůli vlastnímu sexu mezi mladistvými, který je ve filmu vyobrazen. Kvůli tomu také režisér a scénárista Roger Kumble při castingu u každé herečky zjišťoval přesný věk - nechtěl mít co do činění s nezletilou.

A není divu. Asi nejznámější je scéna, ve které se líbá představitelka Kathryn Sarah Michelle Gellar se Selmou Balir, která hrála neposkvrněnou Cecile. Právě ta snímek dostala až na 32. příčku 50 nejvíc sexy filmů. A právě ta je také i dnes, v 21. století, v některých zemích stále cenzurována.

Ačkoliv produkční návrhář Jon Gary Steele film stylizoval do temných barev jako tragédii, závěr filmu se dá považovat za romantický, s typickým americkým podtónem vítězství dobra nad zlem. Pořádně romantický je ale fakt, že herci Reese Witherspoon (Anette) a Ryan Phillippe (Sebastian) byli partnery i v reálném životě. Scéna, ve které se jejich postavy pohádaly, dokonce Phillippa rozhodila natolik, že se po skončení pozvracel. Jen krátce po dokončení filmu Reese dokonce otěhotněla.