Film je inspirovaný divadelní hrou Pygmalion od G. B. Shawa
Film je inspirovaný divadelní hrou Pygmalion od G. B. Shawa
Film je inspirovaný divadelní hrou Pygmalion od G. B. Shawa
Výběr herečky do hlavní role byl velice zdlouhavý a prošlo jím mnoho známých tváří, celá řada z nich nechtěla hrát prostitutku
Výběr herečky do hlavní role byl velice zdlouhavý a prošlo jím mnoho známých tváří, celá řada z nich nechtěla hrát prostitutku
17
Fotogalerie

Nejslavnější filmové prostitutky: Julii Roberts v Pretty Woman zastupovala sexy modelka

Film Pretty Woman se za více jak 30 let své existence stal synonymem pro romantickou komedii. Motiv prostitutky, do které se zamiluje bohatý chlápek a i přes veškeré jejich rozdíly skončí spolu - šťastně až na věky - byl později použit v jiných filmech možná až příliš často. I ve sladkém filmu jako je Pretty Woman ale nesmí chybět nějaká ta žhavější scéna nebo odhalená bradavka. Jenže ta ve filmu nepatří Julii Roberts!

Kdo by neznal příběh krásné prostitutky Vivian a jejího rytíře na bílém koni. Julia Roberts a Richard Gere ale role, které je vynesly do popředí zájmu veřejnosti, dostali jen souhrou mnoha náhod. Režisér si v rolích hlavních postav představoval zpočátku celou řadu úplně jiných herců. Edwarda mohl hrát Al Pacino nebo Denzel Washington a Vivian pro změnu Uma Thurman či Michelle Pfeiffer. Mladičkou, neznámou a prakticky nezkušenou Julii Roberts do role nechtěli dokonce ani zástupci filmového studia Disney.

Nakonec jako Vivian zazářila - byla nominována na Oscara a vyhrála Zlatý Glób za hlavní ženskou roli. Mnoho lidí ale neví, že v celé řadě scén a dokonce i na plakátu k filmu to není Julie. Tedy aspoň ne její tělo. V hanbatých scénách a právě na slavném plakátu ji zastoupila slavná dublérka Shelley Michelle, jejíž tělo „posloužilo“ v celé řadě filmů.

Film měl navíc rozpočet bez limitu, proto si filmaři mohli dovolit natáčet na celé řadě exponovaných lokalit včetně luxusní restaurace či elitního hotelu nebo například pronajmout náhrdelník v ceně 250.000$ (asi 5,5 milionu korun). Edward měl ovšem velkou smůlu a ve snímku nemohl řídit vůz značky Porsche či Ferrari, jichž šéfové účast ve film zamítly, aby nebyly jejich značky spojovány s najímáním prostitutek. Jaká ušlá šance to byla, dokázala automobilka Lotus, jejíž vůz Esprit, který se ve filmu nakonec objevil, se začal prodávat jak ďas.

Šance málem ostatně ušla i Richardu Gereovi - i když už měl za sebou čtení scénáře s Julií Robert, se kterou si velice padl do oka, chtěl nabídku role odmítnout. Dokonce už byl na telefonu s režisérem, když mu Roberts podstrčila papírek, kam napsala: „Prosím, řekni ano.“ A Gere nedokázal jejímu šarmu odporovat ani v realitě.