Dvanáctiletou prostitutku ztvárnila Jodie Foster, bylo jí tehdy 14 let
Režisér přelomového snímku Taxikář je Martin Scorsese
Režisér přelomového snímku Taxikář je Martin Scorsese
Režisér přelomového snímku Taxikář je Martin Scorsese
Dvanáctiletou prostitutku ztvárnila Jodie Foster, bylo jí tehdy 14 let
6
Fotogalerie

Nejslavnější filmové prostitutky: Jodie Foster na plátně "šlapala" ve dvanácti, dublovala ji starší sestra

Kdo by neznal film Taxikář Martina Scorseseho? Tenhle snímek vystřelil do povědomí široké veřejnosti herce Roberta De Nira, který si zde zahrál traumatizovaného exvojáka, který se coby taxikář snaží mimo jiné zachránit nezletilou prostitutku Iris od jejího osudu. Iris je teprve 12 let, aby byla její role věrohodná vybral režisér vycházející dětskou hvězdu Jodie Foster, které bylo rovněž 12. Během nestydatých scén ji vystřídala sestra Connie - z té to hvězdu neudělalo, zato Jodie je dnes jednou z nejznámějších hereček.

Taxikář je velice provokativní snímek, který se nezastavil před tématy jako je válka ve Vietnamu, duševní zdraví, dětská prostituce nebo třeba násilí, kontroverze kolem zbraní i typicky americké konflikty plné střelby. De Niro podal tak přesvědčivý výkon, že divákům při sledování běhal mráz po zádech. Navíc si za roli vysloužil i nominaci na Oscara. 

K tomu určitě přispělo i jeho několikatýdenní trénování - patnáct hodin denně jezdil po New Yorku s taxíkem, učil se o dušebních nemocech a navštívil několik vojenských základen, aby pochytil mimo jiné i přízvuk vojáků. Svou hereckou kolegyni Jodie Foster nutil nacvičovat některé scény tak dlouho, až se mladičká hvězda ukrutně nudila.

Na roli Iris měl Scorsese vytipováno původně asi deset jiných hereček - mezi nimi i Kim Cattrall, Carrie Fisher nebo Michelle Pfeiffer. Zahrála si ji nakonec ale právě Jodie. Ta ačkoliv jí bylo dvanáct let, scházela se s newyorskými prostitutkami, aby se mohla na roli řádně připravit. Nutno podotknout, že tomu ale předcházely sáhodlouhé terapie, které měly zaručit, že dívenku náročná role nijak psychicky nepoškodí.

Paradoxní je, že ačkoliv si Jodie prostitutku mohla zahrát, na film by se bez doprovodu dospělého nedostala - Taxikář dostal totiž hodnocení R, což znamená že byl nepřístupný mládeži pod 17 let. Jodie ale nebyla žádné prosté děcko. Na otázku, jak zvládla prostitutku zahrát odpověděla: „Víte, nikdy jsem nedělala prostitutku. A ani jsem nikdy nesledovala nebo nemluvila s náctiletou prostitutkou. Ale děti už nejsou tak pitomý, jako dřív. Každej ví, co dělá štětka.“