Maria Radner s manželem a snyem

Maria Radner s manželem a snyem Zdroj: Fotografie z parte Marie Radner a její rodiny

Pilot Andreas Lubitz spáchal sebevraždu nárazem letadla do horského masivu, sebou vzal i 150 lidí na jeho palubě
Pilot Andreas Lubitz spáchal sebevraždu nárazem letadla do horského masivu, sebou vzal i 150 lidí na jeho palubě
Lubitz trpěl dlouhodobě psychologickými problémy
Němka Maria Radner měla před sebou slušně rozjetou kariéru.
V Lubitzově letadle seděla i operní pěvkyně Marie Radner
13
Fotogalerie

Děsivá sebevražda v Alpách připravila o život 149 lidí. Mezi nimi i rodinu krásné hvězdy Marie Radner

Jednou z největších tragédií posledního desetiletí je bezesportu sebevražda Andrease Lubitze. Tento psychicky nemocný pilot sebou totiž vzal 150 dalších lidí. Mezi oběťmi byla i nadaná operní pěvkyně Maria Radner, její partner a jejich dvouletý syn. Maria se zrovna vracela z úspěšného koncertu v Barceloně, kde prokázala, jak skvělou kontraaltistou je. Právě jejich letoun ale Lubitz nasměroval přímo do skalního masivu francouzských Alp. Nikdo nepřežil.

Kritika čtyřiatřicetiletou pěvkyni označovala za extrémně talentovanou interpretku Wagnerovy hudby. Často se objevovala jako Erda v Prstenu Nibelungovu nebo jako Schwertleite ve Valkýře. Vystupovala ve velkých divadlech v New Yorku, Miláně i Londýně. Před tragédií zpívala ve Wagnerově Siegfriedovi v Gran Teatre del Liceu v Barceloně. Přátelé o ní vždy mluvili v superlativech - byla zábavná, dobrosrdečná a nesmírně vášnivá ohledně všeho co milovala. Hudba pro ní byla celým jejím životem - tedy do té doby než potkala svého budoucího partnera Saschu Schenka a narodil se jim syn Felix.

Video placeholde
Tragické osudy operních pěvkyň: Maria Callas dobyla svým hlasem i krásou svět, ale ne srdce muže, kterého milovala • Videohub

Idylka ale skončila na cestě z Barcelony do Düsseldorfu. Letadlo osudného dne roku 2015 kopilotoval Andreas Lubitz. Zkušený a spolehlivý pilot. Jenže letadlo během cesty havaroval a narazilo do skalního masivu francouzských Alp jen několik kilometrů od hranic s Itálií. Záchranné akce bohužel nepřinesly žádné dobré zprávy - všech 150 lidí na palubě zemřelo. Rozjelo se rozsáhlé vyšetřování, které přineslo jen velice znepokojivé závěry.

Za nehodou stál právě Lubitz - po prvních 20 minutách letu kapitán opustil kokpit, aby si odskočil na toaletu, zpět do kabiny už se nedostal - Lubitz se uvnitř zamkl a kapitána dovnitř nepustil. Kapitán se dovnitř pokoušel dostat patrně sekerou, ale neúspěšně. Lubitz pak přenastavil autopilota na klesání a zvyšoval rychlost až došlo ke srážce s úbočím hory. Později se ukázalo, že Lubitz nehodu způsobil s jediným úmyslem - sebevraždou s otřesnými následky.

Lubitz už dlouhé roky trpěl psychickými potížemi - mimo jiné hlavně depresemi a syndromem vyhoření. Depresi, kvůli které se před lety léčil, před zaměstnavatelem skrýval, navíc roztrhal neschopenku od psychiatra a neurologa, která by platila i v den neštěstí. Několik dní předtím Lubitz navíc na internetu hledal informace o sebevraždách a zabezpečení dveří kokpitu...