Fotky zavražděného Antonína Běly v domě.
Marie Bělová.
Hrobka, kde je pochovaná Marie Bělová a její muž Antonín.
Portrét Antonína Běly.
Marie Bělová syna hájila
28
Fotogalerie

Tragický osud královny českého podsvětí. Po smrti manžela i syna nakonec spáchala sebevraždu

Když si Marie s Antonínem Bělou začala, byl to obyčejný vekslák. V roce 1989 byli dávno svoji, a tak dcera právníka přišla k mafiánskému manželovi jako slepý k houslím. Změna poměrů jí ale přinesla spíš trápení. Marie Bělova svého muže i syny milovala, jeho rodina ji ale nikdy nepřijala a její vlastní se jí zřekla. Postupně pak přišla i o své dva milované muže. V domě, který pro ni byl jen smutnou připomínkou tohon co ztratila, nakonec spáchala sebevraždu.

Marie Bělová podle pohledu zvenku rozhodně nežila ve šťastném manželství - když se rozhodla vzít si Antonína Bělu, její vlastní rodina se jí zřekla, rodina jeho muže ji pro změnu nepřijala. Ačkoliv pocházela z dobré a vzdělané rodiny, u Bělových byla „na chvostu“, prodávala ve stánku textil a každou chvíli jí přiletěla facka od tchýně. Ani Antonín se s ní nemazlil a podle jejích slov ji nezřídka zbil. Přesto ho milovala a obdivovala.

Video placeholde
25 let strachu: Marii Bělové manžela rozstříleli najatí vrazi, ona nakonec spáchala sebevraždu • Videohub

Když se z veksláka stal král českého podsvětí, moc se toho k dobrému nezměnilo. Marie musela přetrpět i útok protitankových střel na jejich domov v Úvalech. Tou dobou už Antonín spolupracoval s Františkem Mrázkem. Jednou si od něj potřeboval půjčit peníze - výměnou musel Mrázka zbavit nepohodlného muže. Jeho vraždu ale jen fingoval, a to mu patrně vyneslo rozsudek smrti. V dubnu 1996 do jejich domu vnikli ozbrojení muži a Antonína rozstříleli samopalem. Měl v sobě 37 děr.

Ačkoliv měl útok vypadat jako loupežné přepadení, rodina i velká část veřejnosti podezřívala Františka Mrázka a jeho poskoky. Vraždu policie nikdy nedokázala uzavřít. Pro Marii to ale nebyla první bolestná rána - její mladší syn Marcel bojoval se závislostí na drogách. Nakonec se předávkoval, bylo mu teprve 28 let.

V domě, který byl plný bolestných vzpomínek zůstala rázem sama. Trpěla, a tak se pokusila o sebevraždu - spolykala 73 prášků, do nemocnice ji převezli učesanou, namalovanou a ve svátečních šatech. Chtěla ve smrti vypadat hezky. „Já jsem přemejšlela nad oběšenim, ale říkala jsem si 'Maruno, jak budeš vypadat!'“ prohlásila v rozhovoru pro Rozhlas. Podruhé už si se svým vzhledem hlavu nelámala. Oběšenou ji našli v jejím domě v listopadu 2020.