Smutné dny v 70. letech v SSSR
Alkohol, násilí a primitivismus: Tak vypadají představitelé ruských gopniků.
Prezident Jelcin to v alkoholovém oparu uměl roztočit.
Alkohol, násilí a primitivismus: Tak vypadají představitelé ruských gopniků.
Alkohol, násilí a primitivismus: Tak vypadají představitelé ruských gopniků.
97
Fotogalerie

Matička Rus, tatíček alkoholik: Násilníci, primitivové i prezidenti. Chlastá celé Rusko

Vodka. To je nápoj, bez kterého by Rusko pravděpodobně přestalo existovat. Alkoholu Rusové holdují hodně. A je čemu se divit? Žijí v krušných podmínkách, v zimě, často v chudobě. Ale na nějakého toho panáčka se peníze najdou vždycky. A své o tom ví i ruské hlavy státu, které se, až na Putina, alkoholu nikdy nevyhýbaly.

Alkohol je metla lidstva. To se ví už dlouho. V Rusku si to ale absolutně neberou k srdci. Na ulici je možné potkat skupinky tzv. gopniků v teplákovkách, kteří agresivně šikanují bezbranné lidi, táhne z nich vodka a jejich vzdělání je v drtivé většině žádné. V chudobě jsou zde miliony lidí, kteří na dně sklenky s alkoholem hledají útěchu. A nejedná se jen o dospělé, ale i o děti, které posedávají v pochybných podnicích a v alkoholovém deliriu dospávají s hlavou na stole a krabičkou cigaret v ruce. 

Existují ale i tací, kteří na život v Rusku, zejména ten před začátkem 90. let, vzpomínají s melancholií a steskem. Touží po tom, aby se vrátily staré dobré časy a zcela ignorují vše špatné, co si Sovětský svaz může připsat na seznam. Až po pádu SSSR totiž vyplula na povrch hnusná realita, která naplňovala běžné životy obyčejných Rusů. A alkohol byl vždy jejich součástí.

Ostatně své by k tomu mohli říct i ruští prezidenti, kteří se pití alkoholu nikdy nebránili. Prezident Jelcin byl jedním z těch, kteří si uměli užívat. A když se zrovna dokázal udržet na nohách, často si ještě odskočil předvést svému národu své taneční kreace. Propagandistické plakáty, kterými se Sovětský svaz snažil působit na své lidi, aby přestali pít, se k němu zřejmě nedostaly. A co si budeme povídat, zbytek národa si z nich evidentně také nic nedělal.