Sokyni v lásce napadla a chtěl ji unést. Nakonec kvůli tomu stanula před soudem.
Lisu Nowak k osobní tragédii nepřivedl vesmír ale láska.
Sokyni v lásce napadla a chtěl ji unést. Nakonec kvůli tomu stanula před soudem.
Lisu Nowak k osobní tragédii nepřivedl vesmír ale láska.
Setkala se s prezidentem Bushem, manžel od ní utekl a pokusila se zavraždit jeho novou milenku
14
Fotogalerie

Tragické osudy kosmonautek: Setkala se s Bushem, manžel od ní utekl a pokusila se zavraždit jeho milenku

Ne každý smutný osud kosmonautů se týká smrti ve vesmírném prostoru. Důkazem toho je Lisa Nowak, americká vojačka a astronautka NASA, jejíž příběh dostal tragický spád až na domovské planetě kvůli něčemu tak přízemnímu jako byl milostný románek s kolegou. O to větší skandál to ovšem byl - zvláště proto, že se Lisa doslova zbláznila a napadla a pokusila se unést novou partnerku svého milence.

I astronauti jsou jen lidé, a stejně jako my podléhají emocím. I když podstoupili tvrdé testy, včetně těch psychologických, a výcvik, který měl případné labilní jedince eliminovat, nestává se tak vždy. To je případ kosmonautky Lisy Nowak, která k NASA nastoupila jako vesmírná inženýrka a kapitánka US Navy v roce 1996.

Svou první a poslední cestu do vesmíru podnikla v roce 2006 jako letová specialistka. Toho roku v říjnu se dokonce setkala s prezidentem Georgem Bushem. Tehdy už byla až po uši zamilovaná do kolegy Williama Oefeleina, se kterým udržovala románek. Po návratu z vesmíru se kvůli němu dokonce rozvedla s manželem, se kterým strávila téměř 20 let a měla s ním tři děti. Oefelein ale jejich vztah nebral tak vážně jako ona.

Začal randit s Colleen Shipman z amerického letectva a to Lisu dost naštvalo. Zjistila si, že Colleen má v následujících dnech přistát s letadlem v Orlandu, a tak se tam vydala ze 1400 km vzdáleného Houstonu. Na Colleen si počkala na parkovišti, nastříkala jí do obličeje pepřový spej a pokusila se ji unést. Colleen jí ale utekla a zavolala policii.

Lisu od NASA vyhodili jako vůbec první kosmonautku. Skončila před soudem a dostala roční podmínku a pouhé dva dny vězení, které si odseděla ještě před samotným soudem. Poté ji vyhodili i od námořnictva. Bez trestu nezůstal ani Oefelein, který byl z NASA rovněž vyhozen, později sám odešel i od námořnictva. Colleen Shipman si ale vzal a šťastně spolu žijí na Aljašce.

Lisa dostala do péče své tři děti a v současnosti pracuje v soukromém sektoru. Podle známých se jí daří dobře. Zda její momentální psychické selhání mělo co dočinění s její misí v kosmu se už asi nedozvíme.