Jurij byl pohledný - ačkoliv byl malého vzrůstu, obličej měl jako hollywoodská hvězda a u žen byl nesmírně oblíbený. Na pořádný skandál se nečekalo dlouho.

Jurij byl pohledný - ačkoliv byl malého vzrůstu, obličej měl jako hollywoodská hvězda a u žen byl nesmírně oblíbený. Na pořádný skandál se nečekalo dlouho. Zdroj: Profimedia

Doma měl v době letu do vesmíru už dvě dcery, dvouletou Jelenu a měsíční Galinu. Ani jednu si do té doby moc neužil, příprava na výlet do kosmu byla náročná. Jenže ani poté, co se zdárně vrátil, neměl moc času na rodinu.
Nesměl už pilotovat letadla, což byl jeho život, zármutek utápěl v alkoholu a ženách.
Jurij byl pohledný - ačkoliv byl malého vzrůstu, obličej měl jako hollywoodská hvězda a u žen byl nesmírně oblíbený. Na pořádný skandál se nečekalo dlouho.
Valentynu i své dvě dcery miloval, toužil být s nimi, ale sami byli jen zřídka.
Jurij byl pohledný - ačkoliv byl malého vzrůstu, obličej měl jako hollywoodská hvězda a u žen byl nesmírně oblíbený. Na pořádný skandál se nečekalo dlouho.
32
Fotogalerie

Gagarinova sláva z pohledu manželky: Utajený život ženy nejslavnějšího kosmonauta

Jurij Gagarin - sovětský hrdina, snílek, opilec a nevěrník. Ruský kosmonaut nebyl žádný svatoušek. Jeho život po návštěvě vesmíru pro něj ale byl takříkajíc vězením. Nesměl už pilotovat letadla, což byl jeho život, zármutek utápěl v alkoholu a ženách. I přes mnohé skandály - včetně jednoho, kdy se při zběsilém útěku před odhalením u milenky málem zabil pádem z balkonu - o něm přátelé říkají, že svou ženu a dvě dcery neskonale miloval. A co ona?

Valentina byla nejmladší z pěti dětí chudé rodiny. Byla ale nadanou žačkou a tak vystudovala a čekala ji kariéra ve zdravotnictví. Tedy do té doby, než jí přes práh přišel Jurij Gagarin. Jak, kde a kdy se přesně poznali se zdroje neshodují - různá jsou uváděna i data jejich svatby. Tak moc byl jejich život "tajemným". Ale jen do chvíle, kdy se z Jury, jak mu Valentina láskyplně říkala, stal kosmonaut.

Doma měl tou dobou už dvě dcery, dvouletou Jelenu a měsíční Galinu. Ani jednu si do té doby moc neužil, příprava na výlet do kosmu byla náročná. Jenže ani poté, co se zdárně vrátil, neměl moc času na rodinu. Jako tvář Sovětského svazu a jeho úspěchů obrážel jednu akci za druhou, třásl rukama pohlavárů a mával davům. Akcí se zúčastnila i Valentina - jejich rodina byla prototypem sovětského ideálu. Aby celý úspěch Kreml podpořil, dostala i Valentina vyznamenání Leninův řád, ačkoliv k tomu nebyl vůbec pádný důvod.

A také jí zahýbal. Jurij byl pohledný - ačkoliv byl malého vzrůstu, obličej měl jako hollywoodská hvězda a u žen byl nesmírně oblíbený. Na pořádný skandál se nečekalo dlouho - půl roku po cestě do kosmu dováděl s lázeňskou sestřičkou na jejím pokoji. Když se dozvěděl, že se za ním žene nahoru manželka, vyskočil z okna druhého patra. Pod ním se ale rozplácl jak žába a rozbil si hlavu. Smrti unikl jen o vlásek.

Když mu Sověti po mezinárodním úspěchu zakázali létat a vozili ho všude sebou jako trofej, Gagarin začal trpět a holdovat alkoholu. To se ostatně podepsalo i na jeho postavě - místo sportu pil a brázdil ulice ve sportovním autě, často po boku sličné děvy. Nutno ale zmínit, že po trapasu s lázeňskou sestřičkou šel do sebe - Valentyna mu tehdy dala dost jasně najevo, co si o něm myslí. Tou dobou věděla, co je to být ženou slavného muže - znamenalo to být stále sama a nebo v davu fanoušků. Jako nikdy předtím toužila, mít za muže obyčejného chlapa, který by s ní trávil čas.

Gagarin ji i své dvě dcery miloval, toužil být s nimi, ale sami byli jen zřídka. Přesto pro to udělal vše, co mohl. Gagarinova neteř vyprávěla, jak musela mladá rodina vzít kočárek a vyrazit do lesa, aby si mohli užít klidu. Přírodu milovali oba dva. Že kočár táhli bahnem jim v tu chvíli nevadilo. Vše se ale změnilo v roce 1968, kdy Gagarin zemřel po pádu stíhačky. Valentyna se z jeho smrti nikdy pořádně nevzpamatovala, znovu se už nevdala a dalších 50 let svého života věnovala k udržení památky svého muže.