Luise Rainierová ve filmu Velký Ziegfeld

Luise Rainierová ve filmu Velký Ziegfeld Zdroj: Profimedia

Luise Rainierová dostala Oscara za nejlepší ženskou hlavní roli ve filmu Dobrá země
Luise Rainierová ve filmu Velký Ziegfeld
Luise Rainierová byla miláčkem Hollywoodu 30. let
Luise Rainierová ve filmu Dobrá země
Luise Rainierová byla miláčkem Hollywoodu 30. let
24
Fotogalerie

Nejúspěšnější herečka třicátých let Luise Rainierová: Útěk před nacisty a pak zisk dvou Oscarů po sobě

Byla oslnivou ženou i průkopnicí - alespoň ve filmovém průmyslu. Luise Rainierová byla první ženou, která získala dva Oscary a také prvním hercem vůbec, který je získal dva roky po sobě. Její život ale nebyl jen plný záře reflektorů. Ještě před úspěchem v Hollywoodu musela prchnout z Evropy před nacisty, a to krátce poté co při tragické letecké nehodě přišla o snoubence.

Luise byla miláčkem Hollywoodu třicátých let, její osobní život byla ale v lecčem nezáviděníhodný. Narodila se roku 1910 v Německu do židovské rodiny, později se sice přestěhovali do Rakouska, kde Luise chodila do školy, před 16. rokem ale byli zpět v Německu. V Düsseldorfu se také podívala jako herečka poprvé na prkna, která znamenají svět. A dá se říct, že už je pak nikdy neopustila, jen je na čas vyměnila za ta před filmovými kamerami.

Z Německa i s celou rodinou prchla před nacisty v roce 1935 do USA, poté co dostala nabídku od studia Metro-Goldwyn-Mayer z Hollywoodu. Hledač talentů MGM Bob Ritchie ji viděl hrát v divadle a hned poznal její talent i přitažlivost - doufal, že by se americkému publiku mohla líbit stejně jako Švédka Greta Garbo. A doufal správně. Už o rok později zazářila po boku hvězdy Williama Powella ve snímku Velký Ziegfeld, za který následně obdržela i Cenu Akademie za nejlepší herečku v hlavní roli.

Druhý Oscar na sebe nenechal dlouho čekat - už o rok později obdržela cenu za film Dobrá země a stala se tak první herečkou se dvěma Oscary a vůbec prvním hercem, který cenu dostal dva roky po sobě. Luise pak ještě natočila několik dalších hollywoodských snímků, její filmová kariéra se ale postupně blížila ke konci. Stále se ovšem objevovala v divadelních rolích. Zemřela v nedožitých 105 letech v Londýně na zápal plic.