Ed Wood je často označován jako nejhorší režisér všech dob.

Ed Wood je často označován jako nejhorší režisér všech dob. Zdroj: Profimedia.cz

Ed Wood uprostřed.
Tim Burton v roce 1994 natočil film, který pojednává o Woodově životě.
Ed Wood často svoje filmu režíroval, psal scénář i v nich sám hrál, aby ušetřil peníze.
Tim Burton v roce 1994 natočil film, který pojednává o Woodově životě.
První manželkou Eda Wooda byla Norma McCarty, která se objevila v jeho nejslavnějším filmu.
22
Fotogalerie

Nejhorší režisér všech dob Ed Wood: Nakonec skončil u pornofilmů a pochybné slávy se dočkal až po smrti

Režisér Ed Wood celý svůj život bojoval o uznání Hollywoodu. A za celou jeho existenci se mu to nepovedlo. Slavný a uznávaný se stal až po své smrti 10. 12. 1978 a některé jeho bizarní snímky se staly kultovními. Kdo byl muž, který se rád převlékal do dámských šatů, měl v oblibě okultismus a pro možnost natáčet byl schopen udělat cokoliv?

Edward Davis Wood, Jr. miloval filmy už od mala. Dokonce chodil za školu, aby mohl sedět místo vyučování v kině a film se stal jeho posedlostí. V 17 letech dostal svoji první kameru a natočil pád letadla nedaleko jeho bydliště, na což byl velmi pyšný.

Ovlivnilo ho však také to, že ho jeho matka ráda oblékala do dívčích šatů, protože chtěla mít vždy holčičku, ne syna. To se možná také stalo důvodem, proč se nošení dámského oblečení Ed nevzdal do své smrti. Jako správný patriot se v mládí přihlásil k námořnictvu a zúčastnil se několika bojů. Z války si přivezl vyražené zuby a prostřílenou nohu, což tak trochu nahrávalo tomu, aby se stal součástí freak show u pouťových umělců, jako herec. Také se rád oddával drogám, alkoholu a sexu, nicméně když měl stálou přítelkyni nebo manželku, byl věrný jen jí. 

Jeho první ženou se stala herečka Norma McCarty, která však manželství nechala anulovat poté, co zjistila, že Ed nosí dámské oblečení, například její noční košili. Druhou manželkou se stala Kathy O`Hara, která s ním zůstala až do jeho smrti v roce 1978, kdy zemřel v depresích, ponořený do alkoholu, na infarkt. Pravděpodobně mu totiž došlo, že ačkoliv se celý život snažil dobýt Hollywood, nikdy ne mu to nepovedlo a sklízel jen příšernou kritiku a výsměch.

Ed Wood se zaměřoval na tvorbu mysteriózních snímků, sám měl oblibu v okultismu, nakonec ale skončil u filmů o transvestitech a porna. Byl známý tím, že své filmy natáčel velmi rychle, scény zřídkakdy natáčel na víc pokusů než jeden, i když viděl, že jsou plné chyb. Aby ušetřil peníze, filmy si sám psal, režíroval i v nich hrál. Využíval až absurdní technické vychytávky a mnohdy pro získání peněz na natáčení neváhal dojít za hranu korektnosti. Ačkoliv byl ve své době nepochopený a kritizovaný, dva roky po své smrti se díky ocenění pro nejhorší film Zlatý krocan, který dostal jeho film  Plan 9 from Outer Space, začala jeho hvězda zvedat ke hvězdám.

Režisér Tim Burton natočil v roce 1994 o Woodovi životopisný film, kde titulní roli ztvárnil Johnny Depp. Biografický snímek zachycuje život filmového neumětela v jeho nejplodnějším období padesátých let. Film Ed Wood je považován za jeden z nejlepších Burtonových filmů. Zahráli si v něm mimo jiné herci jako Bill Murray, Sarah Jessica Parker nebo Martin Landau, který za vedlejší roli Bely Lugosiho dokonce získal Oscara.