Nejvýznamnější rolí Angely Lansburyové byla spisovatelka Jessica Fletcherová.

Nejvýznamnější rolí Angely Lansburyové byla spisovatelka Jessica Fletcherová. Zdroj: Profimedia.cz

Angela Lansburyová
Angela Lansburyová
Angela Lansburyová
Angela Lansburyová
Angela Lansburyová byla za mlada kočka a navíc sklízela jeden herecký úspěch za druhým.
29
Fotogalerie

Skutečný život legendární Jessicy Fletcher: Bisexuální manžel, syn na drogách a dcera ve vražedné sektě

Ve věku 96 let zemřela v úterý americká herečka britského původu Angela Lansburyová, která se proslavila rolí Jessiky Fletcherové v detektivním seriálu To je vražda, napsala. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odkazem na prohlášení rodiny. Herečka zemřela ve spánku ve svém domě v Los Angeles.

Jessica Brigid Lansburyová se narodila 16. listopadu 1925 v Londýně. Během 2. světové války však s rodinou utekla do USA, kde se nakonec usadila. Už od mala se věnovala herectví a za svůj debut ve filmu Plynové lampy, byla dokonce nominovaná na Oscara. Další nominace pak přišla s rolí ve snímku Obraz Doriana Graye. Ani jednu nominaci Jessica však neproměnila.

Co se však proměnilo byl její život poté, co si vzala amerického herce Richarda Cromwella. Ten ji podváděl snad s každým, kdo o něj aspoň minimálně projevil zájem. Navíc se přiznal k tomu, že je bisexuál (některé prameny tvrdí, že byl homosexuál), a manželství vzalo rychlý konec. Po pár letech ale Angela objevila spřízněnou duši v herci Peteru Shawovi, se kterým zůstala až do jeho smrti - tedy celých 54 let. V manželství se jim narodily dvě děti: syn Anthony a dcera Deirdre. Ani s nimi to ale nebylo jednoduché. V 60. letech se oba zapojili do amerického protikulturního hnutí a propadli drogám. Deirdre se dokonce zapletla se sektou vraha Charlese Mansona. Její bratr byl závislý na kokainu a heroinu. Nakonec se z toho ale oba dostali. Syn se stal režisérem a dcera si s manželem otevřela restauraci v LA. Vše samozřejmě za Angeliny podpory.

Angela se stala velkou herečkou vedlejších rolí, za které sbírala chválu, zpívala na Broadwayi, také měla ale smůlu. Odmítla například roli legendární zdravotní sestry z filmu Přelet nad kukaččím hnízdem Miloše Formana. Do povědomí diváků po celém světě se dostala až v 80. letech, kdy ztvárnila všetečnou spisovatelku Jessicu Fletcherovou, která kromě psaní knížek, dokáže rozlousknout každou vraždu.