Emília Vašaryová

Emília Vašaryová Zdroj: Herminapress/Vintag.es

Emília Vašaryová
Emília Vašaryová
Emília Vašaryová
Emília Vašaryová
Emília Vašaryová
27
Fotogalerie

28 fotografií mladé Emilie Vašáryové, jedné z nejkrásnějších hereček Československa

Pro své tvárné herectví, noblesu a přitažlivost je Emília Vášáryová žádaná a vyhledávaná mezi režiséry divadelními i filmovými, v Čechách i na Slovensku. První dáma slovenské scény ztvárnila víc jak sto divadelních rolí. Tento rok oslavila 78. narozeniny a přes svůj vyšší věk patří stále mezi ty nejkrásnější herečky u nás.

Pro film Vašáryovou objevil český režisér Jiří Krejčík při natáčení Polnočná omša podle Petra Karvaše teprve v osmnácti letech. Proslavila se už v roce 1963 jako Diana ve filmu Vojtěcha Jasného Až přijde kocour. Coby záhadná kráska si zahrála s Janem Werichem. Film si nakonec odnesl cenu dokonce i z mezinárodního festivalu v Cannes.

Za roli nešťastné intelektuálky z filmu Horem pádem z roku 2000 režiséra Jana Hřebejka dostala Českého lva. Bylo to přesně rok po té, co ztvárnila jednu ze svých nejznámějších rolí - plachou zakřiknutou manželku Jiřího Kodeta v Hřebejkově vánoční klasice Pelíšky.

Emília se narodila v Horné Štubně u Turčianských Teplic a podle svých slov v dětství hodně četla a přemýšlela: "Nejlépe jsem se cítila sama a vyhledávala jsem literaturu autorů, kteří řešili existenciální otázky. Mým idolem byl Jack London, hltala jsem jeho knihy. Jeho Martin Eden, to byl můj příklad do života," popsala své dospívání sama herečka

Prohlédněte si fotografie mladé, krásné intelektuálky Emiliie Vašáryové.