Video placeholde
Polní nemocnice na Letňanském výstavišti PVA EXPO PRAHA
Polní nemocnice na Letňanském výstavišti PVA EXPO PRAHA
Polní nemocnice na Letňanském výstavišti PVA EXPO PRAHA
Polní nemocnice na Letňanském výstavišti PVA EXPO PRAHA
Polní nemocnice na Letňanském výstavišti PVA EXPO PRAHA
26
Fotogalerie

První pohled do záložní nemocnice: Obří haly zaplňují lůžka pro nemocné. Podívejte se, jak to vypadá uvnitř

Do polní nemocnice v pražských Letňanech pro lidi nakažené nemocí covid-19 už dorazila většina z pěti stovek lůžek. Zbylá budou přivezena v pátek. Dokončena a plně funkční bude nemocnice v neděli. Novinářům to dnes při prohlídce řekl armádní plukovník Ladislav Šlechta. Do polní nemocnice budou přepraveni pacienti, kteří už podstoupili léčbu v běžné nemocnici a jejich stav nebude vážný, ale budou stále pozitivní na koronavirus a vyžadovat lékařskou péči. Organizačně je nemocnice součástí Nemocnice na Bulovce jako oddělení následné péče. Personálně ji zajišťuje armáda.

"Většinu materiálu již máme na místě a dodávky chodí zcela podle plánu. Nepochybuji, že termín (neděle v 16:00) dodržíme. Máme tu permanentně 100 vojáků, kteří budují nemocnici, takže máme i dostatečnou kapacitu lidí, kteří nemocnici budují," řekl Šlechta.

Nemocnice se nachází v halách letňanského výstaviště. Haly umožňují vytvořit podmínky pro chod nemocnice, kdy je mimo jiné možné je temperovat, tedy udržovat vhodnou teplotu. Do jedné z hal mohou vjíždět i nákladní automobily, které budou nemocnici zásobovat. Polní nemocnice bude aktivována postupně podle aktuální potřeby.

Polní nemocnice má několik částí. V jedné z nich je mimo jiné stan vyčleněný pro hasiče, kteří budou zabezpečovat dekontaminaci a rovněž ubytování pro personál, pro který je nyní připraveno 120 lůžek. "V případě potřeby jsme připraveni toto množství rozšířit, ale vybavíme to až v případě potřeby. Myslíme si ale, že tento počet je nyní dostatečný," řekl Šlechta. V bednách je tam připraven materiál a vybavení pro potřeby nemocnice jako povlečení či stojany.

Lékaři budou mít k dispozici dvě laboratoře, roentgen, tomograf nebo dekontaminační linku.

Personál tvoří převážně členové šesté a sedmé polní armádní nemocnice a další armádní zdravotníci. "V případě potřeby nás bude doplňovat personál Nemocnice na Bulovce," řekl Šlechta.

Od obvyklých armádních polních nemocnic se ta letňanská liší mimo jiné počtem lůžek nebo zaměřením. "Naše dvě polní nemocnice, které jsou nasazovány v zahraničí, tak jsou standardní polní nemocnice chirurgického profilu, to znamená, máme tam dva operační sály a jednotku intenzivní péče a máme poměrně omezenou kapacitu standardní lůžkové péče na 20 až 25 lůžek. Rozdíl není ve schopnostech, ale v kapacitách, což je ten poměr počtu lůžek," řekl Šlechta.

O výstavbě polní nemocnice bylo rozhodnuto na konci minulého týdne. Její provoz bude spuštěn v okamžiku, když dojdou kapacity v "kamenných" nemocnicích. Podle pátečního vyjádření ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) bude polní nemocnice v Letňanech záložní a nemusí být využita. Věří tomu, že budou stačit zvýšené kapacity kamenných nemocnic.