Páni učitelé se zdokonalovali v hodu oštěpem.

Páni učitelé se zdokonalovali v hodu oštěpem. Zdroj: Profimedia.cz

Kurz  pro učitele tělocviku se konal v Bratislavě v roce 1953.
Ján Jenčík ze střední školy v Sečovicích při nácviku překážkového běhu.
Učitelé tělocviku na soustředění skákali přes překážky jako nic.
Kurzu se zůčastnilo 123 učitelů a učitelek, kteří vyučovali tělesnou výchovu na slovenských středních školách.
Učitelé tělocviku na soustředění skákali přes překážky jako nic.
18
Fotogalerie

Drsný kurz pro tělocvikáře v 50. letech: Hod oštěpem, běh přes překážky nebo plavání na čas

V roce 1953 se v Bratislavě konal Celosvětový kurz pro učitele tělesné výchovy. Na místo se dostavilo 123 učitelů a učitelek ze Slovenska. Po dobu jednoho měsíce tito muži a ženy tvrdě trénovali a zdokonalovali se ve svých fyzických i teoretických dovednostech, aby mohli svým žákům předat to nejlepší. A podle dobových fotografií by si kurz mohl klidně někdo splést s olympiádou. Byla to asi pořádná fuška.

Celosvětový kurz pro učitele tělesné výchovy z roku 1953 opravdu nebyl žádné leháro. Všichni zúčastnění se hned po příjezdu rozdělili na čtyři čety, které měly tři družstva. A musela se dodržovat pravidla: velitelé družstev podávali hlášení vedoucím svých čet, závodili mezi sebou ve sportovních disciplínách a věnovali se i studování teorie.

Každá četa měla během jednoho týdne za úkol věnovat se konkrétnímu sportovnímu odvětví: plavání, lehké atletice, sportovním hrám a gymnastice. Nevyhnuli se tedy například házení oštěpem, skoku přes překážky, plavání nebo klasickému běhu. Na závěr museli všichni absolvovat zkoušku jak z praktické, tak i teoretické části. 

Kurz byl určený především pro neaprobované učitele tělocviku středních škol. Účelem kurzu bylo prohloubit a doplnit teoretické i praktické znalosti učitelů z oblasti tělovýchovy a sportu, aby je mohli co nejlépe uplatnit ve své praxi.