Video placeholde

Cvičení v karanténě pro děti: 20 minut s profesionální trenérkou nahradí školní tělocvik

Ve spolupráci s profesionální trenérkou dětí a mládeže jsme pro vás připravili dvacetiminutové cvičení, které v současné situaci supluje častou absenci školní výuky tělocviku. Ze škol se valí velké množství domácích úloh, nad kterými se děti hrbí většinu dne mezi čtyřmi zdmi svého pokoje. Tělocvik jako by byl na mnohých školách odsunut někam na druhou linii důležitosti mezi předměty. Nejen že pohyb dětí venku (především ve městech) je teď značně omezen, zároveň dočasně přišly o své kolektivní sporty a kroužky. Proto je právě teď pro děti jakákoliv možnost pohybu tak důležitá! Podívejte se na dvě videa, rozdělená podle věku dětí a mládeže, obsahující ideální cvičení na doma.

Položili jsme dětem z několika škol otázku, jaké úkoly na doma dostaly z tělocviku. Převážná část dětí odpověděla, že žádné. Tělocvik se u nich neřeší, mají zvládnout hlavně ostatní „důležitější“ předměty, jako je matika a čeština. Školy budou zavřené ještě dlouho a pohybová aktivita mnoha dětí spadla z několika kroužků a sportů týdně hluboko pod bod mrazu. 

Cvičení pro děti od 6 do 12 let si pustíte zde:

Video placeholde
Cvičení v karanténě s profesionální trenérkou: Menší děti do 12 let • Martin Bartkovský

Vytvořili jsme dvě videa zaměřená na pohybový rozvoj dětí – pohyblivost kloubů, uvolnění svalů a posilování s vlastní vahou. První video je zaměřeno na děti prvního stupně ZŠ (6–11 let) a je podáno hravou formou cvičebních sestav bez velkých přestávek. Stavěli jsme jej z pohybů, které děti denně používají, a jsou tak snadno přenositelné do běžného života.

Cvičení pro děti starší 12 let si pustíte zde:

Video placeholde
Cvičení v karanténě s profesionální trenérkou: Děti starší 12 let a mládež • Martin Bartkovský

Druhé video je zaměřeno na děti starší 12 let a obsahuje cvičení náročnější na koordinaci a pokyny, perfektně přenositelné pro jejich koníčky a sportovní aktivity.

„Děti jsou zvyklé se neustále vrtět a hýbat a to samozřejmě dělají i v karanténních podmínkách. Přišly ale o své koníčky a sporty, vybít se doma bez skupiny vrstevníků je o dost náročnější. Podobně jako dospěláci na home office musí najednou sedět u počítače a úkolů dlouhé hodiny, rodičům dochází trpělivost, doma může nastat ponurá atmosféra a není kam uniknout. Pohyb je důležitý nejen pro správný růst a vývoj, ale také pro lepší mentální výkon a posílení imunity. Právě proto jsme připravili cvičení zaměřené na celé tělo, které děti a mladiství doma hravě zvládnou,“ vysvětluje trenérka Marie Makovská.

U pohybu dětí panuje názor, že jakákoliv aktivita je správná

„Na internetu najdete mnoho videí s tréninkem na doma. Proč nestačí některé z nich dětem pustit nebo je poslat na zahradní trampolínu, ať se „vyblbnou“? Ne každý má dostatečnou schopnost koordinace, mobilitu kloubů nebo sílu na to, aby zvládl jakékoliv cvičení. To, že děti často ve svých aktivitách riskují, padají, zraní se a zase se uzdraví, neznamená, že mohou dlouhodobě vykonávat nějaký pohyb špatně a bez následků. Anebo že jednostranný pohyb pokryje nároky jejich pohybového aparátu tak, aby byl ve všech ohledech zdravý a silný. Riziko zranění nebo trvalého poškození nehrozí jen při konkrétním sportu, ale také u opakovaně špatně prováděných cviků nebo pohybů, na které dítě není připraveno,“ uzavírá trenérka Makovská.

Marie Makovská se věnuje pohybovému rozvoji a kondičnímu tréninku dětí a mládeže, o klienty pečuje i v oblasti výživy. Je členkou týmu v centru ANTMANN strength and conditioning v pražských Nuslích společně s Adamem Antmannem, který předcvičuje v článku věnovanému cvičení dospělých s názvem Cvičení v karanténě: Rozhýbejte se a protáhněte za necelých 30 minut s profesionálním trenérem.