Video placeholde
Fotografie z nové knihy The Painted Bird – Photography essay.
Fotografie z nové knihy The Painted Bird – Photography essay.
Fotografie z nové knihy The Painted Bird – Photography essay.
Snímky z natáčení filmu Nabarvené ptáče
Snímky z natáčení filmu Nabarvené ptáče
20
Fotogalerie

Nabarvené ptáče letí bojovat o Oscara, má nominaci od české filmové akademie

Film Václava Marhoula, jenž se díky své umělecké nekompromisnosti probojoval do soutěže nedávného benátského festivalu, nominovala Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) do oscarového klání. Pokud ho vybere americká filmová akademie, bude se Nabarvené ptáče ucházet o cenu v kategorii nejlepší zahraniční film.

ČFTA, jež každoročně stojí za udílením cen Český lev, vybírala z deseti českých hraných a dokumentárních filmů. V závěsu skončily snímky Na střeše Jiřího Mádla a Zlatý podraz Radima Špačka. Hlasování probíhalo od 1. do 13. září 2019.

Nabarvené ptáče bylo ve světové premiéře uvedeno před dvěma týdny na filmovém festivalu v Benátkách, kde získalo značnou pozornost zahraničních médií i odborné veřejnosti a jeho tvůrci si odnesli ocenění od studentské poroty Film pro UNICEF (psali jsme ZDE). Nyní už je k vidění i v českých kinech.

Snímek na motivy kontroverzní knihy Jerzyho Kosińského nyní dostává příležitost reprezentovat českou kinematografii na 92. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd, který se uskuteční 9. února 2020 v Los Angeles.

Natáčení filmu Nabarvené ptáče probíhalo průběžně šestnáct měsíců, celkově však jeho vzniku Marhoul obětoval téměř jedenáct let svého života. Do hlavní role obsadil tehdy devítiletého Petra Kotlára, jehož fotogenická tvář plátno zcela ovládla. V mezinárodním obsazení najdeme hvězdy, jako jsou Udo Kier, Stellan Skarsgård, Harvey Keitel, Julian Sands, Aleksej Kravčenko či Barry Pepper. Stěžejní je i role kameramana Vladimíra Smutného, který snímek natočil na 35milimetrový černobílý filmový materiál.

Ceny americké Akademie filmového umění a věd jsou považovány za nejprestižnější ocenění v oblasti filmu. Dosud se podařilo cenu za nejlepší cizojazyčný film získat dvěma československým a jednomu českému filmu, Obchodu na korze Jána Kádára a Elmara Klose, Ostře sledovaným vlakům Jiřího Menzela a v roce 1996 Koljovi Jana Svěráka.

Nominace na Oscary budou vyhlášeny 13. ledna 2020 a slavnostní ceremoniál proběhne 9. února 2020 v Los Angeles.