Video placeholde
Záběry z filmu První akční hrdina
Záběry z filmu První akční hrdina
Záběry z filmu První akční hrdina
Záběry z filmu První akční hrdina
Záběry z filmu První akční hrdina
6
Fotogalerie

Kdo je první český akční hrdina? Jiří Mádl. Nepřátele likviduje pomocí deštníku i tenisové rakety

Do kin se chystá neobvyklý český film První akční hrdina s Jiřím Mádlem v hlavní roli. Tvůrci v čele s režisérem Janem Haluzou chtějí ukázat, že akční film může vzniknout i v českém prostředí. Mladý novinář se zničehonic ocitne v podivné hře, kterou řídí dvojice režisérů. Ti mu nechají unést jeho lásku, nepočítají ale s tím, že se hlavní hrdina rozhodne nejen překonat překážky a zabijáky ve hře, ale dojít si přímo pro ně. V dalších rolích se představí Kryštof Hádek, Jiří Vyorálek, Lenka Haluzová nebo Radim Špaček.

„Natočit ne příliš tradiční střílečku a obsadit ji nejlepšími českými herci je jednoduše můj splněný klukovský sen. Především ale chceme divákům ukázat, že zábavná akční žánrovka může vzniknout i u nás,“ říká k filmu jeho režisér Jan Haluza.

První akční hrdina je krátkometrážní film, do kin bude uveden společně s Prvním akčním dokumentem. V něm se tvůrci vydávají po stopách akčních scén v českém filmu a zároveň odhalují inspirace a postupy použité při vzniku Prvního akčního hrdiny. Akční dvojpředstavení vstoupí do kin 17. října.

Dokument i První akční hrdina skládá poctu nejen nejslavnějším hollywoodským akčňákům, ale i tvorbě Oldřicha Lipského a Václava Vorlíčka. Nechybí lehký nadhled a Jiří Mádl likviduje své nepřátele i za pomoci deštníku nebo tenisové rakety.

Natáčení filmu předcházela i fyzická příprava Jiřího Mádla se skupinou kaskadérů a nácvik bojových choreografií. „Bylo to hlavně zábavné, byli jsme pár dní v Olomouci. S klukama kaskadérama jsme si sedli a i Honza Haluza byl tak nějak rád, že může tvořit doma. V Praze už to bylo rychlé hektické natáčení jako každé. Ale ta fyzická aktivita vás přece jen nějak drží ještě víc při energii a euforii. “ vzpomíná Mádl. „Hlavní na natáčení pro mě bylo umět ty choreografie a vydržet fyzicky.“

Stejně jako Tom Cruise nebo Jean-Paul Belmondo, kteří jsou pověstní tím, že si většinu náročných akčních scén točí nebo točili sami, ani Jiří Mádl žádnou pomoci kaskadéra během natáčení nevyužil a celé natáčení absolvoval bez záskoku. „Všechno jsem dělal sám. Myslím si, že jsem fyzicky docela zdatný a mám radost, kdykoli to někdo chce ve filmu využít. Mockrát to nebývá, tady jsem se fakt vyblbnul. Občas to i bolelo, to mám rád,“ potvrzuje se smíchem Jiří Mádl.

Film se promítá na právě probíhající Letní filmové škole v Uherském hradišti a reakce diváků jsou podle Mádla výborné. „Bylo narváno, to nás potěšilo. Ale z čeho jsme měli největší radost, byla kvalita projekce, zvuk i obraz byl parádní. A to zrovna u takového filmu je fakt potřeba“ říká Mádl.