Video placeholde

Nejznámějšímu českému komiksu je 50 let. Čtyřlístek výročí oslaví v kině v novém animovaném filmu

Čtyři legendární postavičky Pinďa, Bobík, Myšpulín, Fifinka se poprvé objeví v klasické animované podobě a zavedou diváky do známých míst – do Třeskoprsk, k rybníku Blaťáku, na Bezzub, a na Polomené skály. Každý z nich tam bude vyprávět svůj nejoblíbenější příběh. Nový animovaný film pro celou rodinu vstoupí do českých kin 4. dubna pod názvem Velké dobrodružství Čtyřlístku.

 

Pinďa, Bobík, Myšpulín, Fifinka. Veselé příběhy plné dobrodružství této komiksové čtveřice provázejí už padesát let několik generací dětí - 15. května roku 1969 vyšel první příběh této legendární čtveřice z Třeskoprsk. Parta zvířecích přátel v lidském světě vyšla z tužky výtvarníka Jaroslava Němečka a on i jeho žena Lucie jsou s komiksem spjatí dodnes, kdy se Čtyřlístek dočkal druhého celovečerního filmu. Letošní rok nese ještě další výročí, a to přímo výtvarníkovo – Jaroslav Němeček slaví 20. února 75. narozeniny.

„Nerad bych, aby to znělo nafoukaně, ale Čtyřlístek pro mě znamenal a znamená šťastný život od začátku po celou dobu“, vzpomíná Jaroslav Němeček. „Já s těmi figurkami jejich příběhy stále doslova prožívám. Už tím, že jsem si je umístil do domečku, v němž jsem vyrůstal v Praze v Modřanech. Jen jsem jej umístil do Máchova kraje poblíž hradu Bezděz, kde jsem zas na chalupě. A když třeba s manželkou chystáme oběd, jako teď, tak já mám doslova pocit, že mně ho vaří Fifinka,“ dodává autor komiksu.

A o čem nový animovaný snímek bude? Na kraji malebných Třeskoprsk, v malém domku, bydlí čtyři kamarádi. Fifinka, Pinďa, Bobík a Myšpulín u táborového ohně vzpomínají na dobrodružství, která zažili v uplynulém roce. Každý z hrdinů vypráví příběh, který považuje za úplně nejlepší. S Pinďou zažijeme povedený horolezecký výlet na Ďáblův palec, s Myšpulínem napínavé pátrání po ukrutném Vlkodlakovi, s Bobíkem fantastickou cestu do vesmíru a s Fifinkou vánoční návštěvu u malých čertíků. Čí příběh bude nejkrásnější? To zjistíme už 4. dubna v kinech.