Video placeholde

Kinopremiéry: Láska napříč generacemi, společenskými vrstvami i technologiemi

Alita miluje Huga, Arturovi se líbí Anička, Christian má zálusk na Marion a Phillipa pojí s Dellem přátelství tím silnější, čím víc je nepravděpodobné. A ti všichni musejí na cestě za hlasem svého srdce překonávat nejrůznější překážky. Valentýnská várka filmů je zkrátka laděná romanticky, i když v ní dojde i na trhání končetin a brutální zteč vesnické pouti.

Alita je holka se srdcem na dlani. Doslova: aby ukázala mladému hejskovi Hugovi svou lásku, vyndá si z hrudi srdce, které je zároveň jaderným reaktorem, a nabídne mu ho. Alita se sice chová jako naivní třináctiletá dívenka, ale zároveň ovládá prastaré bojové umění Panzerkunst, pomocí něhož krájí nepřátele vejpůl, a matně si vzpomíná, že kdysi nejspíš válčila na Marsu. Kdysi znamená před třemi sty lety, kdy Zemi postihla válka zvaná Zánik.

Alita je totiž kyborg s tělem (a obrovskýma očima) lolitky, který žije v dystopickém 26. století. Po ztrátě paměti (a svého starého těla) se učí chodit ve světě svazovaném mnohdy brutálními pravidly. Nejradši ze všeho by jen tak tokala s lidským fešákem Hugem, ale něco ji nutí zachraňovat lidstvo, nebo aspoň to, co z něj zbylo. O zfilmování japonské mangy o Alitě usiloval James Cameron téměř dvacet let, režijně dal ale přednost sérii Avatar a lolitě věnoval „aspoň“ scénář – plný klišé a povědomých motivů – a digitální technologie. Díky nim film vypadá sice úžasně, ale rovněž povědomě, viz všudypřítomná inspirace Blade Runnerem. Alita: Bojový Anděl by se ráda zařadila mezi cyberpunkové klasiky, ale je spíš jakýmsi Twilightem pro děti, které mají radši kyborgy než upíry.

Pro koho má být údajná romantická komedie Léto s gentlemanem? Podle toporné upoutávky a nevzrušivého plakátu zřejmě pro diváky, kterým bylo dvacet v době premiéry snímku Léto s kovbojem (1976). Na něj nový film odkazuje názvem, zvoleným žánrem a hlavně představitelem hlavní role Jaromírem Hanzlíkem, který tu zároveň debutuje jako scenárista.

V Létu s gentlemanem Hanzlík hraje zestárlého seladona Artura, který v povltavské vísce obluzuje nešťastné ženy středního věku a má něco společného s tamním zámečkem. O lásce tu mluví skoro všichni od Arturem vyhlédnuté, o generaci mladší oběti Aničky (výborná Alena Antalová) až po venkovský chór ukecaných babek v kytlicích a dědků s lahváči na návsi, ale nikdo ji jaksi nevykonává. Zato se postavy opíjejí, hádají o hovnech (doslova) a postříkávají hadicí, zatímco Artur kolem nich krouží na bělouši nebo v americkém jeepu. Léto s gentlemanem je ryzí dada, groteska s nevypočitatelným, většinou asi nezáměrným, ale vynikajícím humorem. Film kulminuje nezapomenutelnou scénou, v níž víska ztřískaná po hasičském funusu provede noční útok na střelnici, labutě a další pouťové atrakce na návsi.

Láska mezi regály má vznešený cit už v názvu, ale o žádnou velkou romantiku nejde, byť jiným způsobem než v Hanzlíkově počinu. Mezi titulními regály supermarketu to zajiskří mezi tichým skladníkem s pochybnou minulostí rváče Christianem a upovídanou doplňovačkou zboží Marion. Do nového a cizího světa, v němž například musí „přemoct“ ještěrku, Christiana zasvětí zkušený mentor Bruno. Německý film vyniká věrohodným zachycením prostředí, civilními dialogy a schopností vyhýbat se – oproti Alitě i gentlemanovi – stereotypům a klišé. Bruna hraje Peter Kurth, známý u nás z hlavní role filmu Schmitke.

Známá i u nás je také francouzská komedie Nedotknutelní (2011), která se v zemi svého vzniku stala druhým komerčně nejúspěšnějším domácím filmem všech dob. Nyní do kin přichází její americký remake, který se – jak už to u zaoceánských převodů bývá – originálu drží velmi těsně a přesně. Film stojí a padá s nesourodou dvojicí ústředních hrdinů, kteří pocházejí z úplně odlišných prostředí. Milionář Phillip je vzdělaný sběratel umění, renesanční člověk s kulturním rozhledem a vybraným vkusem. Mladík Dell je mladý černošský kriminálník z předměstí. Za normálních okolností by se nikdy nesetkali, ale rebelující boháč upoutaný na vozík hledá opatrovníka a delikvent zase potřebuje sekat dobrotu. Jak víme, nebo aspoň nemůžeme netušit, následuje série veselých eskapád, během nichž mezi muži vznikne silné přátelství. V hlavních rolích už třetí předělávky komedie natočené podle skutečných událostí hrají Bryan Cranston, Kevin Hart a Nicole Kidmanová.