Video placeholde

Nový Predátor: Evoluce stojí na mušketýrském étosu a vyhřezlých střevech

Třicet let po původním Predátorovi přichází pokračování v režii Shanea Blacka, který v jedničce hrál jednoho z členů Arnoldova komanda. Nový díl akční sci-fi o mimozemských lovcích zachovává ducha béčkových podívaných z osmdesátek a dopřává si i vysoký stupeň brutality a vulgarity.

Začátek Predátora ročník 2018 je přímou poctou jedničce: džungle, zajatci, mise elitních vojáků a najednou je tu z (téměř) čistého nebe neviditelný zabiják, který trhá lidi na kusy jako žužu. Setkání v pralese přežije jen ostřelovač Quinn McKenna. Ten má hned poté na krku další dva problémy. Zaprvé se ho armáda, která návštěvy predátorů už nějakou dobu sleduje v rámci tajného projektu, chce zbavit jako nepohodlného svědka. Zadruhé si McKenna poslal část mimozemského „nádobíčka“ domů, kde skončilo v rukou jeho autistického syna Roryho, jenž se tím ocitl v hledáčku dalších predátorů.

Od chvíle, kdy se McKenna ocitne v autobuse plném vyšinutých armádních veteránů, se film změní v pořádně krvavou černou komedii. Parta magorů se rozhodne táhnout za jeden provaz, vedle Roryho ochrání ještě sličnou bioložku Casey, a navíc do týmu přijme domácího mazlíčka v podobě predátořího buldočka (nebo co to je). Proti nim vedle mimozemských zabijáků stojí i speciální agent Traeger, jenž se svého tajného projektu nemíní vzdát, byť už se celá věc prostřednictvím demolice středně velkého městečka celkem provalila.

Způsoby smrti jsou v Predátorovi: Evoluci poměrně pestré a sahají od „obyčejného“ zastřelení přes povědomé vytrhnutí páteře až k popravě uspávací puškou do oka nebo useknutí nohou energetickým štítem. Málo není ani humoru, jenž je nicméně poměrně monotematicky obhroublý: například jedna z postav trpí Touretteovým syndromem, a tak vykládá sprostoty na potkání.

Nový Predátor je rozhodně povedenější než neblaze proslulé spin-offy s vetřelci. Vedle extrémně přehnané akce přináší i roztomilou sebereflexi ve chvílích, kdy si postavy dělají legraci z nesedícího titulu (predátor je tvor na vrcholu potravního řetězce, nikoli sportovní lovec jako tenhle zabiják) nebo z podobnosti mezi predátorem a herečkou Whoopi Goldberg.