Video placeholde
Z filmu Sám doma
Z filmu Sám doma
Z filmu Sám doma
Z filmu Sám doma
Z filmu Sám doma
8
Fotogalerie

Kult Sám doma: Jak bohatí byli McCallisterovi, proč je film vánoční klasikou a byl Kevinův táta mafián?

Od premiéry filmu Sám doma uplynulo už 33 let. Ze snímku, v němž osmiletý Kevin (Macaulay Culkin) musí ochránit dům před dvěma zloději poté, co ho rodiče zapomněli doma, se za tři dekády stal neodmyslitelný vánoční kult. Bez něj si svátky na televizních obrazovkách nelze představit, což platí jak pro české, tak například i pro polské diváky. Jak se tato oblíbená tradice zrodila? Nejeden z diváků si jistě mohl při nákladném cestování ústřední rodiny nebo při pohledu na opulentní dům klást otázku, jak jsou vlastně filmoví McCallisterovi bohatí, potažmo co dělal Kevinův táta (John Heard) za práci?

10. listopadu 1990 proběhla v americkém Chicagu celosvětová premiéra filmu Sám doma režiséra Chrise Columbuse s ikonickou hudbou Johna Williamse. Z filmu s Macaulayem Culkinem v hlavní roli osmiletého Kevina se stal kasovní trhák – snímek s rozpočtem ve výši 18 milionů dolarů vydělal celosvětově více než dvacetinásobek, konkrétně 476,7 milionů dolarů.

Poptávka po všem americkém

O rok a měsíc později po premiéře v USA se film v prosinci 1991 dostal i do stále ještě československých kin. Příběh o osmiletém Kevinovi, jehož rodina nešťastně zapomene na Vánoce doma v Chicagu a který na Štědrý večer musí prošpikovat vlastní dům nespočtem důmyslných nástrah, aby domov a sám sebe ubránil před dvojicí zlodějů, záhy učaroval i tuzemským divákům.

V květnu 1992 pak snímek pod názvem Kevin sam w domu začala promítat rovněž polská kina. „Pro ty z nás, kteří se narodili v posledních letech polského komunistického režimu, bylo všechno americké předmětem uctívání,“ napsal například na webu culture.pl filmový kritik Bartosz Staszczyszyn. „Sám doma nabídl Polákům idealizovanou verzi Vánoc, které moji rodiče jako děti nikdy nepoznali. Poláci byli hladoví po jakémkoli západním kulturním importu, a to včetně filmů,“ doplňuje zase pro Huffpost Nicholas Mizera, novinář polského původu sídlící v Kanadě.

Sám doma měl i v Česku obdobný efekt, jaký popisovali oba polští novináři – po americké tematice lačnící tehdy ještě československé publikum si nadčasovou komedii se skvělým hereckým obsazením zamilovalo a samotný snímek si velice brzy vybudoval kultovní postavení.

Film se právě kvůli své tematice už řadu let promítá v Česku každoročně právě na Vánoce – před týdnem na Štědrý večer ho v hlavním vysílacím čase od osmi večer pouštěla televize Prima, stejná stanice nabídla kultovní komedii i v roce 2022 rovněž během štědrovečerního prime timu, což si nenechalo ujít 505 tisíc českých diváků.

Podobně jsou na tom i zmiňovaní Poláci. Například v roce 2018 si snímek Kevin sam w domu pustilo 4 a půl milionu našich sousedů. To znamená, že boj Kevina s Mokrými bandity (jak si zloději v prvním díle přezdívají) viděl tehdy téměř každý osmý Polák – v roce 2018 žilo u našich východních sousedů 37 milionů 970 tisíc lidí.

Nejinak je tomu s popularitou vánočního komediálního kultu i v domovských Spojených státech – podle serveru Statista byl právě Sám doma tím vůbec nejsledovanějším vánočním snímkem v USA v předminulém roce, když za sebou nechal například populárního Grinche s Jimem Careyem v hlavní roli.

Horní jedno procento

„A tenhle, Marve, tenhleten je zlatej důl… Ten je nažvejknutej, spousta prvotřídního zboží, rádia, vídea. Možná že se tam najde i nějakej ten klenot, já bych čekal i kačenu. Obligace, cenný papíry, kdo ví, je to zlatej poklad…“ popisuje v úvodu filmu vytyčený dům rodiny McCallisterů jeden z dvojice zlodějů Harry, kterého ztvárnil později Oscarem (za roli ve snímku Mafiáni) ověnčený Joe Pesci, jemuž hlas v českém dabingu propůjčil Václav Postránecký.

Dům McCallisterových se v reálu nachází na Lincoln Avenue 671 na rezidenčním chicagském předměstí Winnetka, jedné z nejdražších čtvrtí v celých Spojených státech. Rozlehlá dvoupatrová budova (s půdou) v georgiánském stylu s odhalenými červenými cihlami čítá přes 1200 čtverečních metrů – v květnu 2011 byl dům podle Wall Street Journal nabízen k prodeji za 2,4 milionu dolarů, majitele nakonec změnil za milion a půl…

Fanoušci si nejen pro honosný dům, ale i pro nákladné cesty pro mnoho rodinných příslušníků (v prvním díle do Paříže a v druhém na Floridu, potažmo do New Yorku) řadu let lámali hlavu a vytvářeli všemožné teorie, jak že vlastně jsou McCallisterovi bohatí. Konkrétní komplexní odpověď dodal před uplynulými Vánocemi deník The New York Times.

Prestižní médium oslovilo ekonomy z centrálního bankovního systému USA zvaného Federální rezervní systém – podle odborníků by si dům, který Kevin promění na jednu velkou past na zloděje, v roce 1990 stejně jako v současnosti mohlo dovolit jen horní jedno procento chicagských domácností. Budovu včetně jejího chodu by zároveň podle oslovených ekonomů byly před třemi dekádami schopné zafinancovat pouze rodiny s ročním příjmem 305 tisíc dolarů (v přepočtu 6,8 milionu korun) a v současné době dokonce s příjmem 665 tisíc dolarů (v přepočtu 14,8 milionu korun).

Čím se tedy živili rodiče Kevina, že si takové bydlení, potažmo životní styl mohli dovolit? The New York Times citují spisovatele Todda Strassera, který převedl scénář filmu Sám doma do knižní podoby – americký literát udělal z Kevinovy matky (Catherine O'Hara) módní návrhářku a z otce pak byznysmena. U konkrétního charakteru obživy Petera McCallistera nicméně nešel do dalších podrobností, a proto se fantazie mnoha fanoušků rozjela na plné obrátky.

Například web StartupJobs News vydal před pěti lety článek, v němž se zamýšlí právě nad konkrétní podobou povolání Kevinova otce. Se jménem Petera McCallistera fanoušci i zmiňovaný web spojují pozice od vysoce postaveného právníka či lékaře přes viceprezidenta burzovní společnosti Chicago Stock Exchange až po manažera basketbalového týmu NBA Chicago Bulls.

Existují ale i teorie mnohem nekalejšího charakteru – podle některých názorů byl Peter McCallister mafián. To se mělo odrážet nejen v penězích, kterými rodina oplývá, potažmo luxusním životním stylem, ale i minimálně v podivném chování některých McCallisterů – od gaunerských manýrů strýčka Franka přes psychopatické projevy Kevinova bratra Buzze až po samotného osmiletého ústředního hrdinu, který levou zadní ve vlastním domě pomocí sofistikovaných nástrah několikrát málem (při)zabil zlodějský tandem.

To, čím se přesně hlava rodiny McCallisterů živila, přesto bude i nadále především tématem neutuchajících fanouškovských spekulací. Jedno je však jisté – Sám doma zůstane v Česku, Polsku, USA či v mnohých dalších zemích nezpochybnitelným (nejen vánočním) kultem.