Natáčení seriálu Adikts Adama Sedláka

Natáčení seriálu Adikts Adama Sedláka Zdroj: Česká televize

Natáčení seriálu Adikts Adama Sedláka
Natáčení seriálu Adikts Adama Sedláka
Natáčení seriálu Adikts Adama Sedláka
Natáčení seriálu Adikts Adama Sedláka
Natáčení seriálu Adikts Adama Sedláka
5
Fotogalerie

Drogy a superhrdinové. Schopnosti i prokletí. Po Bangeru přichází seriál Adikts. O čem bude?

Režisér Adam Sedlák, který má na svědomí filmový hit minulého podzimu BANGER, letos připravuje nový seriál. Jmenuje se Adikts a bude se sice držet drogové tematiky, ale pojme ji trochu jinak. Sedlák se totiž při psaní scénáře inspiroval superhrdinskými filmy a komiksy. A Reflex se zajel na natáčení netradičního seriálu podívat.

Benzínka Petr. Ve stísněném prostoru se pohybují herci, kamery a část filmařů. A také zákazníci, kteří přicházejí platit. Nejsou to komparzisté. Natáčení se odehrává za běžného provozu. Nikdo se ale moc nediví. Je sice den, ale protože v seriálu se bude scéna odehrávat v noci, jsou všechna světla kromě těch z ledniček zhasnutá. A mohutného prodavače za kasou, který je ve středu záběru, osvětluje fialovorůžový neon. Z venku na natáčení dohlíží Adam Sedlák, sleduje vchod do benzínky i obrazovky se záběry kamer.  I přes chaotickou náturu seriálu, místa a podmínek jsou všichni v klidu a organizování. 

Natáčení noční scény, na kterou jsme krátce po poledni dorazili, je v plném proudu. Jeden z hrdinů zrovna jede do Polska pro prášky, které je tam možné sehnat na předpis. Narozdíl od našeho státu. Seriál Adikts se bude nadále držet tématu drog. Bude vyprávět o skupině pěti studentů adiktologie, kteří chtějí své studium posunout o level dál. Sami totiž začnou s drogami experimentovat. Vytvářejí si tak „životní zkratky”, které často vedou do slepých uliček. Vážné téma ale chce Sedlák zpracovat podle pravidel superhrdinského filmu, což je stejně netradiční jako natočit celovečerní film na telefon. Premisa seriálu se zakládá na tom, že postavy pomocí drog dostávají „superschopnosti”, ale stejně jako u filmů superhrdinského žánru může být tento dar i prokletím.

Šest kilo navíc

K natáčení další scény nás bohužel nepustili, tak jsme si alespoň vzali stranou představitele jedné z hlavních postav Tadeáše Moravce. Nejdřív jsem ho vůbec nepoznal, seděl na obrubníku vedle benzínky v teplácích a mokasínách, držel lahev s vodou, koukal do země. Nevím, jestli byl tak červený a zpocený kvůli vedru, které na benzínce bylo, nebo to byl make-up a záměr. I když střízlivě vůbec nevypadal, odpovídal velice profesionálně. Prozradil nám, že jeho postava je ze začátku velice nesebevědomá a kompenzuje si to obsesivním cvičením. Od druhé epizody pak začne užívat kokain. Kvůli seriálu Tadeáš začal aktivně posilovat a během tří měsíců nabral šest kilo. 

„Nechci nic prozradit a předbíhat, ale v tuhle chvíli se moje postava oddělila od hlavní skupiny a má vlastní dějovou linku,” vysvětluje nám dění v seriálu i na místě. „Seriál opisuje žánr superhrdinského filmu jen do určité míry, a to světem, který má svoje pravidla. Konkrétně návykové látky, které postavy užívají, jsou experimentální drogy. Jejich účinek například trvá déle, než by trval v normálním světě,“ dodává. 

„Svět seriálu není tedy reálný svět?“ ptám se. „Řekl bych, že je to tak napůl. Jsme určitě v České republice, ale třeba geografická pravidla se moc nedodržují. Je to prostě svět sám pro sebe,“ vysvětluje Tadeáš. 

Není to o prevenci

Když všichni obědvají, prohlížíme si zázemí štábu. Prošli jsme kolem plotu vedle pumpy, za kterým je hned vedle popelnic a hromady suti bílý stan s cateringem a sezením. Stan je opravdu potřeba, na betonovém parkovišti je vedro k nevydržení. 

Seriál vzniká ve spolupráci s Policií České republiky a Asociací českých pojišťoven, navazuje tak na film Víta Klusáka 13 minut. I přesto seriál neslouží primárně prevenci. „Ano, seriál určitě má mít určitý prevenční nádech, ale to má splňovat až sekundární kampaň. Má převážně bavit a sloužit spíš jako katalyzátor tématu drog do společnosti,” vysvětluje nám po obědě režisér Adam Sedlák.

 „Do jaký míry se seriál bude držet pravidel superhrdinských filmů?“ ptám se. „Do takové míry, jakou nám umožní rozpočet. Kdyby byl větší, tak postavy létají a podobně, ale to si bohužel dovolit nemůžu. Pracujeme s prvky žánru, jako je například hudba, ale všechno jen v takových decentních náznacích. Na drogy koukáme jako na získané superschopnosti. Kokain je například zkratka k energii a sebevědomí,“ vysvětluje Sedlák. 

„Všechny drogy, které se v seriálu objeví, vám ale asi teď nebudu prozrazovat. Chceme se ale zaměřit třeba na prášky na předpis. Lidé je často nevnímají jako drogy, protože je to podepsané doktorem, přitom je spousta babiček závislá na prášcích na spaní nebo hypnotikách. Chci, aby seriál fungoval mezigeneračně, nemá být jen pro mladé,“ pokračuje režisér. 

I když je seriál již třetím Sedlákovým filmovým počinem, který se týká užívání drog, téma ho prý tolik nefascinuje. „Je to vlastně zakázka. Kdybych nabídku nedostal, tématu se dál věnovat nebudu. Řekl bych ale, že motivem mých filmů nejsou vyloženě drogy, ale spíš závislost, ať už je to na čemkoliv.”

Spousta lásky

Herečka Kristýna Jedličková hraje postavu, která v seriálu projde velkou proměnou. „Začíná jako velice tvrdý charakter. Špatně navazuje kontakty, na vše kolem sebe kouká velice kriticky, má problém sama se sebou a se svojí sexualitou,” vypráví nám poté, co se probudila z krátkého šlofíka, který si dopřála po obědě. Její postava ale také prostřednictvím drog získá svou superschopnost. „Rozdává kolem sebe spoustu lásky. Poté, co začne užívat MDMA, se z ní stane barevná růžovoučká bytost, která miluje všechny kolem sebe a je konečně schopná empatie vůči okolnímu světu,“ vysvětluje. 

„Jelikož jsem nechtěla tu samotnou látku užívat, tak jsem chodila do klubů a pozorovala jsem lidi na párty drogách. Ten samotný stav jsem navozovala přes své tělo, pocit uvolnění, že všechno je heboučké a měkké. To ale pak na samotném place nebylo jednoduché. Už při castingu bylo důležité, abychom stav na látce zahráli věrohodně a nezesměšňovali ho,“ popisuje, jak se na roli připravovala.

Z vyprávění seriál působí jako něco mezi českou verzí Euforie od HBO a britským seriálem Misfits (Zmetci) z roku 2009. Můžeme se teda těšit na barevné zpracování drogových stavů a závislosti na nich společně se zajímavou zápletkou a komediálními prvky. Premiéra Adikts by měla být v lednu příštího roku.