Video placeholde

Zabiják bolesti, který se vymkl z rukou: Opioidová epidemie v USA aneb Když se výrobce léků neštítí ničeho

Preparát z rukou lékaře nemůže být nebezpečný. Nebo ano? Co když lékař podléhá masivní masírce ze strany farmaucetické korporace, která se neštítí žádných prostředků od blondýn v minisukních po naprosté lži? Seriál Netflixu Zabiják bolesti vypráví o tom, jak „lék“ OxyContin zničil život statisícům lidí.

Opioidy jako třeba heroin jsou látky, které tlumí bolest, ale zároveň mají spoustu vedlejších účinků: například vzbuzují silnou závislost. Závislost na produktu je něco, co mají chamtivé korporace rády. A Purdue Pharma byla hodně chamtivá korporace. Její šéf Richard Sackler nechal preparát OxyContin vyvinout a podvodně prosadit na trh tak, aby prostě nemohl nebýt úspěšný. A šel při tom přes mrtvoly.

Seriál Zabiják bolesti (v originále Painkiller, což je běžné označení pro analgetika) vypráví o oxycontinové aféře z přelomu milénia na několika úrovních, a pokrývá tak její příčiny, průběh i důsledky. Je tu příběh Glena, obyčejného chlápka, který se na OxyContinu stane závislý po pracovním úrazu. Je tu dějová rovina Edie Flowersové, vyšetřovatelky, jež přijde zneužívání preparátu na stopu a rozkryje ho. Pak jsou tu Brianna a Shannon, dvě bárbíny, které představují OxyContin běžným praktickým lékařům a nutí je ho předepisovat. A v neposlední řadě jde o příběh rodiny Sacklerů, tehdejších vlastníků Purdue Pharma.

Šestidílný cyklus je vyprávěný možná až moc efektně: režisér Peter Berg tu podobně jako ve svém starším snímku Království vytváří iluzi dynamiky pomocí nejrůznějších vysvětlovacích sestřihů, grafů, citací, ilustraček a dalších poměrně rušivých postupů, jež ubírají prostor nosným postavám. Mezi nimi vyniká hlavně nekompromisní Edie (Uzo Aduba). Zabiják bolesti se taky úplně nemůže rozhodnout, jestli bude faktografií nabitým dokudramatem, souborem silných lidských příběhů nebo satirou na praktiky farmaceutického průmyslu, ale v prvních dvou žánrových rovinách se mu daří uspět.