Zlatý střevíček převzala na Zlín Film Festivalu i Zlata Adamovská

Zlatý střevíček převzala na Zlín Film Festivalu i Zlata Adamovská Zdroj: Zlín Film Festival

Klapka s motivem Čtyřlístku „Noc na jezeře“ od Jaroslava Němečka vydražená na Zlín Film Festivalu
Zlatý střevíček převzala na Zlín Film Festivalu i Zlata Adamovská
63. ročník Zlín Film Festivalu
63. ročník Zlín Film Festivalu
63. ročník Zlín Film Festivalu
18
Fotogalerie

To je hustý, kámo! Zlín Film Festival vyhlásil vítězné filmy, Zlatý střevíček převzala i Zlata Adamovská

Letošní 63. ročník Zlín Film Festivalu představil celkem 132 soutěžních snímků. Odborné i dětské poroty přehlídky filmů pro děti a mládež vynesly verdikt: jako nejlepší vybraly a Zlatými střevíčky ocenily snímky To je hustý, kámo, Svět podle Georgie, Delegace a Krab.

Zlín se opět stal hlavním městem filmu pro děti a mládež. Už po třiašedesáté přivítal zástupce kinematografií z celého světa, kteří se svými celovečerními, animovanými i dokumentárními filmy soutěžili v šesti kategoriích. Na závěrečném galavečeru 7. června pak byly vyhlášeny vítězné filmy. Ceremoniál viděli i diváci na obrazovkách ČT art.

Zlatý střevíček za nejlepší celovečerní film pro děti získal německý snímek To je hustý, kámo, v kategorii filmů pro dospívající byl oceněn britský Svět podle Georgie a jako nejlepší celovečerní film pro mládež porota vybrala polsko-izraelsko-německý snímek Delegace. Společná mezinárodní porota dětí a dospělých pro krátký animovaný film Zlatým střevíčkem ocenila polsko-francouzský film Krab.

Život je takovej

Hned dvěma cenami ze Zlína se mohou pochlubit tvůrci norského filmu Titina, psí polárnice, švédského Forever a australského snímku Krajina uvnitř. Z české tvorby zabodoval studentský dokument Všechno v pořádku, brambory na řádku.

Z rukou prezidenta Zlín Film Festivalu Čestmíra Vančury převzala Zlatý střevíček za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež česká herečka Zlata Adamovská.

Festival tentokrát přivítal 2 763 akreditovaných hostů. „Do kin na filmová představení zavítalo k šestému dni festivalu 23 tisíc diváků. Doprovodný program pak za celý týden přilákal na sto tisíc lidí,“ uvedla výkonná ředitelka Jarmila Záhorová. Letošní novinkou byl například seriál talk show Život je takovej, kde se osobnosti zpovídaly ze svých životních karambolů.

Festival nabídl publiku filmy z tradičních i netradičních zemí od Norska přes Kanadu až po Peru nebo Katar. „Vůbec poprvé mohli naše projekce sledovat i lidé v pražském kině Atlas,“ řekla umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

Dražební rekord

Celkem 126 filmových klapek od renomovaných tvůrců se sešlo v letošním Salonu filmových klapek. Projekt, který spojuje výtvarné a filmové umění, je součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu už po šestadvacáté. Veřejná dražba těchto klapek se uskutečnila 4. června a její celkový výnos činí 3 771 000 Kč, což je historicky nejvyšší dosažená částka. Z výtěžku jsou financovány filmové projekty mladých talentovaných tvůrců Nadačním fondem FILMTALENT ZLÍN. V letošním roce podpoří celkem 23 projektů částkou 1 600 000 Kč.

Největší úspěch nakonec slavila klapka s motivem Čtyřlístku „Noc na jezeře“ od Jaroslava Němečka vydražená za 140 000, dále „Cesta do pravěku“ od ProroKa za 101 000 Kč a „Pat a Mat a jejich filmová klapka“ od Zdeňka Vrby za 95 000 Kč.

Definitivní tečku za letošním ročníkem festivalu udělají Mikulovské ozvěny od 13. do 15. června. Na 64. Zlín Film Festival se mohou návštěvníci těšit od čtvrtka 30. května do středy 5. června 2024.