Film Billie Blue

Film Billie Blue Zdroj: Zlín Film Festival

Film Billie Blue
Film Billie Blue
Film Tonda, Slávka a kouzelné světlo
Film Tonda, Slávka a kouzelné světlo
Film Tonda, Slávka a kouzelné světlo
9
Fotogalerie

Festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně začíná svítícím Tondou a ocení Nového a Adamovskou

Kdy jindy než na den dětí, tedy 1. června, má začínat přehlídka filmů pro později narozené publikum! Zlín Film Festival představí na 63. ročníku 295 snímků z padesáti zemí světa. Odstartuje loutkovým filmem Tonda, Slávka a kouzelné světlo a letní romancí Billie Blue a vedle projekcí nabídne koncerty, workshopy, výstavy, besedy či sportovní aktivity včetně oblíbeného tančení v ulicích.

Slavnostní zahájení letošního ročníku největšího a nejstaršího festivalu filmů pro děti a mládež na světě obstarají hned dva filmy. Pro děti je připraven česko-slovensko-maďarský animák Tonda, Slávka a kouzelné světlo režiséra Filipa Pošivače, který se podílel mimo jiné na večerníčku Mlsné medvědí příběhy. Hlavní hrdina snímku, jedenáctiletý Tonda se vyznačuje tím, že od narození svítí...

Na zahájení pro dospělejší se pak diváci mohou těšit na světovou premiéru kanadského filmu Billie Blue o šestnáctileté dívce, která se snaží dohnat své vrstevníky. Snímek doprovodí delegace tvůrců. Zlatý střevíček, ocenění za mimořádný přínos kinematografii pro děti a mládež, pak převezme herec Pavel Nový. Během zahajovacího večera vystoupí Ewa Farna, v letním kině se proletí Top Gun: Maverick a bude i slavnostní ohňostroj.

Pojar i teenageři

Ve filmovém programu nabídne festival soutěžní snímky v řadě kategorií. Mezi zeměmi původu nechybí evropské státy jako Německo, Finsko či Francie. „Zastoupeny jsou však i exotické krajiny jako Peru, Katar či Nikaragua,“ říká umělecká ředitelka Markéta Pášmová s tím, že půjde o ročník s nebývale silnou účastí kanadských a norských filmů, což se promítlo i do složení hlavních soutěží. Upozornila také na novinku letošního ročníku, kterou budou projekce v pražském kině Atlas. „Školní kolektivy i další diváci v Praze budou mít jedinečnou možnost být součástí Zlín Film Festivalu a vidět 14 filmů i se speciálními úvody s delegacemi, které budeme přenášet přímo z festivalového Zlína,“ vysvětlila Pášmová.

V mimosoutěžní části filmového programu připomene festival tvorbu českých animátorů v čele s Břetislavem Pojarem, který by letos oslavil sté narozeniny. V reakci na trend v oblasti seriálů pro teenagery připravili dramaturgové festivalu novou sekci Evropské web seriály pro mladé publikum. „Letos se zaměříme na skandinávskou produkci a každý den festivalu představíme jeden seriál s tematikou odrážející současné problémy dospívajících – identita, přistěhovalectví, coming out, šikana a další,“ přiblížila Markéta Pášmová.

Šedesátiletý Večerníček

Tématům zaměřeným nejen na mladou generaci se bude věnovat i doprovodný program festivalu. „Mimo jiné třeba v rámci besed a talk show s názvem Život je takovej, kde budeme hovořit se zajímavými osobnostmi o jejich životních vzletech a pádech,“ naznačila výkonná ředitelka Jarmila Záhorová a dodala: „Nechceme však opomenout ani výročí našich partnerů Českého rozhlasu a České televize. Zaměříme se na 60. výročí Večerníčku, kterému jsme k jeho kulatinám připravili komponovaný pořad se zajímavými hosty, nebo chystáme výstavu s kulisami Studia Kamarád.“

Zlín Film Festival se letos zaměří i na program pro zrakově handicapované děti. Jedním z projektů bude opět Radost tvořit: zachycuje průřez dovedností dětí se zrakovým postižením a seznamuje veřejnost s jejich výtvarnými projevy.

Střevíček pro Adamovskou

O tom, které snímky si nakonec odvezou ze 63. Zlín Film Festivalu ocenění, i letos rozhodují odborné poroty. Mezi osmnácti porotci jsou například režisér Šimon Holý, animátorka Alexandra Májová, slovenský novinář Martin Kudláč, ale také herečky Hana Vagnerová a Jitka Schneiderová, která bude předsedat hlavní festivalové porotě.

Ceny budou již tradičně uděleny během závěrečného galavečera ve středu 7. června. Druhý Zlatý střevíček od prezidenta festivalu zde převezme herečka a představitelka filmových a televizních rolí Zlata Adamovská, která si zahrála i v řadě filmů pro mládež či pohádkách Princ a Večernice, Peklo s princeznou, O vánoční hvězdě, Korunní princ a dalších.