Hadí plyn

Hadí plyn Zdroj: kviff

Bod obnovy
Hadí plyn
2
Fotogalerie

Vary hlásí další české novinky: Sci-fi horor Bod obnovy, drama Hadí plyn a černou komedii Přišla v noci

Ve Varech v rámci sekce Zvláštní uvedení, která letos čítá osm snímků, zažije svou evropsku premiéru unikátní celovečerní debut režiséra Roberta Hloze Bod obnovy, čistá sci-fi žánrovka o roku 2041, kdy se lidstvo už naučilo obelstít smrt; stačí si jen nejpozději každých 48 hodin vytvořit zálohu osobnosti. Ve světové premiéře se pak bude promítat také český snímek divadelního a filmového režiséra Davida Jařaba Hadí plyn, volná adaptace románu Josepha Conrada Srdce temnoty se Stanislavem Majerem v hlavní roli. Trojici českých novinek završí černá vztahová komedie s hororovým espritem Přišla v noci režisérů Tomáše Pavlíčka a Jana Vejnara. 

V rámci sekce Zvláštní uvedení bude ve světové premiéře představen dokumentární film česko-slovenské produkce Všichni lidé budou bratři. Slovenský režisér Robert Kirchhoff v něm znovu zkoumá Alexandera Dubčeka. V organickém celku představuje Dubčeka od dětství přes dobu největší slávy, kdy svou popularitou připomínal popovou hvězdu, jeho následný odchod do ústraní a pokus vrátit se do vrcholné politiky po roce 1989. Pomocí archivních záběrů i současných výpovědí skládá dohromady obraz „fenoménu Dubček“, jenž měl nesporný vliv na chod dějin, ale i na současnost, kdy je jeho odkaz stále znovu oživován a interpretován.

Ve Zvláštním uvedení čekejte také snímek Čelit temnotě z produkce Francie-Švýcarsko-Bosna a Herzegovina, svědectví o čtyřech letech obléhání Sarajeva (1992–1996), dále gruzínsko-německý snímek Usměvavá Gruzie režiséra Luky Beradzeho o slibech populistických politiků či snímek z festivalu v Sundance, kde získal kromě nadšeného přijetí také Cenu za nejlepší režii, litevsko-španělsko-švédský snímek Slow dvaatřicetileté rodačky z Vilniusu Marije Kavtaradzeové. 

Podrobné synopse osmi filmů z letošní sekce Zvláštní uvedení Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, které připravil tým programového oddělení festivalu v čele s uměleckým ředitelem Karlem Ochem, si můžete přečíst zde.      

Bod obnovy

(Restore Point / Bod obnovy)
Režie: Robert Hloz Česká republika, Slovenská republika, Polsko, Srbsko, 2023, 111 min, Evropská premiéra 

Píše se rok 2041 a lidstvo dosáhlo bodu, kdy dokáže obelstít smrt. V případě nepřirozeného úmrtí má každý právo být znovu oživen. Stačí si jen nejpozději každých 48 hodin vytvořit zálohu osobnosti – bod obnovy. Existuje ale hnutí, které se snaží tento princip sabotovat. Agentka Em se postupně zaplétá do případu, který není tak jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát a jehož důsledky zasahují až do nejvyšších pater politických institucí. Strhující příběh, výjimečně vynalézavé vizuální ztvárnění i polemika o tom, zda je technologický pokrok vždy prospěšný, tím vším je unikátní celovečerní debut režiséra Roberta Hloze.

Hadí plyn

(Snake Gas / Hadí plyn)
Režie: David Jařab Česká republika, Slovenská republika, Rumunsko, 2023, 112 min, Světová premiéra 

Volná adaptace románu Josepha Conrada Srdce temnoty sleduje putování Roberta Kleina (Stanislav Majer), jehož cílem je nalezení bratra, který zmizel za tajemných okolností. Klein se ocitá na cestě, kde nic není známé ani jisté, na cestě, během níž je nucen přehodnotit vztah ke své kultuře, sám k sobě i ke svému bratrovi, o kterém si myslel, že ho zná tak dobře… Nový snímek Davida Jařaba je výsostně autorskou úvahou o střetu kultur, kterému jsme nuceni permanentně čelit, o patriarchální nadřazenosti „bílého muže“ i o právu člověka na drancování přírodního bohatství, kterého pomalu, ale jistě ubývá.

Přišla v noci

(She Came at Night / Přišla v noci)
Režie: Tomáš Pavlíček, Jan Vejnar Česká republika, 2023, 85 min, Světová premiéra 

Jirka s Anetou tvoří mladý pár, neženou se do velkých životních rozhodnutí a užívají si rutinu klidného vztahu. Jedné noci se ale v jejich zděděném bytě rozezní zvonek a ve dveřích stojí Jirkova matka Valerie. Zprvu krátká návštěva se promění v nekonečný pobyt intenzivní, drásavé divy, která svou přítomností fatálně naruší soukromí obou partnerů. Jistoty se otřásají, hranice se bortí. Režijní duo vychází z povědomé situace, černou komedii však podvrací hororovou tenzí, zabalenou do pronikavých otázek: Je nesnesitelnost matčina opatrovnictví legitimní, nebo se z matek někdy stávají ta největší monstra?

Všichni lidé budou bratři

(Všetci ľudia budú bratia / All Men Become Brothers)  
Režie: Robert Kirchhoff Slovenská republika, Česká republika, 2023, 116 min, Světová premiéra 

Alexander Dubček, rozporuplná osobnost československých dějin. Člověk, k jehož osobě se upínaly naděje během pražského jara 1968. Člověk, který vystoupal do nejvyšších pater politické garnitury, aby z nich byl následně odstraněn. Režisér Robert Kirchhoff v organickém celku představuje Dubčeka od dětství přes dobu největší slávy, kdy svou popularitou připomínal popovou hvězdu, jeho následný odchod do ústraní a pokus vrátit se do vrcholné politiky po roce 1989. Pomocí archivních záběrů i současných výpovědí skládá dohromady obraz  „fenoménu Dubček“, jenž měl nesporný vliv na chod dějin, ale i na současnost, kdy je jeho odkaz stále znovu oživován a interpretován.

Čelit temnotě

(Facing Darkness / Facing Darkness)
Režie: Jean-Gabriel Périot Francie, Švýcarsko, Bosna a Hercegovina, 2023, 109 min, Světová premiéra 

Palčivé svědectví ze čtyřletého obléhání Sarajeva, které trvalo od dubna 1992 do února 1996. Renomovaný francouzský dokumentarista Jean-Gabriel Périot dává svému filmu podvojnou formu. Nejprve pracuje výhradně s archivním materiálem. Na boje v ulicích hledíme objektivy mladých filmařů, kteří se zbraní (a kamerou) v ruce město bránili. V druhé části se titíž protagonisté s odstupem čtvrtstoletí ohlížejí za minulostí. Črta traumatických zkušeností z občanské války se proměňuje v portrét zraněného tvůrčího elánu. Film-důkaz a film-terapie, který se táže, zda tváří v tvář krutosti můžeme uniknout temnotě.

Usměvavá Gruzie

(Gimiliani Sakartvelo / Smiling Georgia)
Režie: Luka Beradze Gruzie, Německo, 2023, 62 min, Světová premiéra 

V roce 2012 tehdejší gruzínský prezident Michail Saakašvili slíbil v předvolební kampani nazvané „Usměvavá Gruzie“ nejchudší části obyvatelstva nové zuby výměnou za hlasy v jeho prospěch. Zubaři začali lidem odstraňovat nemocné zuby, slíbeného nového chrupu se však po prohraných volbách důvěřiví voliči už nedočkali… Luka Beradze zavádí ve svém hořce úsměvném dokumentu diváky do ospalé gruzínské vesnice, přibližuje životy jejích obyvatel a ukazuje, že věřit slibům populistických politiků a hlasovat se zištnými úmysly se málokdy vyplácí; v širším kontextu pak přináší zamyšlení nad tím, jaká je hodnota obyčejného člověka v očích představitelů politických stran.

Pracovní síla

(Richelieu / Temporaries)  
Režie: Pier-Philippe Chevigny Kanada, Francie, 2023, 89 min, Evropská premiéra 

Arine se kvůli tíživé finanční situaci navrací do rodného města a přijímá práci překladatelky, která se na zdejší farmě stará o komunikaci mezi sezonními pracovníky z Guatemaly a jejich kanadskými zaměstnavateli. Sice má zůstat nestranná, když je však svědkem opakovaného zneužívání migrantů, nedokáže mlčet. Je totiž možná tou jedinou, kdo je nevidí jako pouhou námezdní pracovní sílu, ale především jako lidské bytosti. Sebejistý debut Piera-Philippa Chevignyho vypráví napínavý příběh o bezpráví a zdůrazňuje důležitost soucitu a odhodlání bojovat za správnou věc, neboť je to empatie, která má sílu nás spojovat, nikoli rozdělovat.

Slow

(Slow / Slow)
Režie: Marija Kavtaradzeové Litva, Španělsko, Švédsko, 2023, 108 min, Evropská premiéra 

Tanečnice Elena se jednoho dne seznámí s Dovydasem, tlumočníkem do znakového jazyka. Cítí se s ním dobře a má pocit, jako by ho znala už dávno, přesto se pouto, které mezi nimi začne vznikat, nepodobá ničemu, co zažívala dříve… Marija Kavtaradzeová ve svém druhém filmu ohledává blízkost a intimitu dvou lidských bytostí, vztah, který se vzpírá stereotypním představám, očekáváním či zjednodušeným definicím, a činí tak s obdivuhodnou něhou, křehkostí i pochopením pro své hrdiny a jejich prožívání. Snímek měl světovou premiéru v soutěži festivalu Sundance, kde kromě nadšených ohlasů publika i recenzentů získal také cenu za nejlepší režii.