Patricia Clarkson na KVIFF

Patricia Clarkson na KVIFF Zdroj: Zbyněk Pecák

Patricia Clarkson na KVIFF
Patricia Clarkson na KVIFF
Oscar 2022: Patricia Clarkson
Oscar 2022: Patricia Clarkson
Florencino knihkupectví dojímá, hladí, dokáže ale i rozbouřit emoce - od 18. 7. 2019 i v českých kinech.
11
Fotogalerie

Patricia Clarksonová, laureátka Křišťálového glóbu, se vrací do Varů. Jako členka hlavní poroty

Vítěze Hlavní soutěže letošního festivalu ve Varech určí pětičlenná mezinárodní porota, ve které zasedne hlavní dramaturg a ředitel strategických operací na festivalu Sundance John Nein, tuniská producentka Dora Bouchoucha, český režisér Olmo Omerzu a irský herec Barry Ward. Pětici završuje americká herečka Patricia Clarksonová, držitelka Zlatého glóbu za seriál Ostré předměty. Do Varů se vrací po čtyřech letech: v roce 2019 zde byla se snímkem Řidičský průkaz a převzala tady také Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Rozhovor s ní vyšel ve festivalové příloze Reflexu č. 26/2019

Porota, jejíž životopisné medailonky najdete níže, bude posuzovat 11 celovečerních filmů. V žánrově i stylově rozmanitém výběru Hlavní soutěže letošního 57. MFF Karlovy Vary se potkávají snímky uznávaných tvůrců, kteří nabrali předchozí zkušenosti na festivalech Cannes, Berlinale nebo Sundance, s mimořádně talentovanými debutanty. Tuzemská kinematografie se dočká hned dvojího zastoupení, ve světových premiérách bude uvedeno dobové detektivní drama Úsvit Matěje Chlupáčka spolu se stejnojmennou adaptací ceněné knihy Jáchyma Topola Citlivý člověk, celovečerní prvotinou Tomáše Kleina. 

Dora Bouchouchaová 

Tuniská producentka. V oboru působí od roku 1994, produkčně či koprodukčně zaštítila vznik cenami ověnčených filmů režisérky Ráji Amari Satin Rouge, Anonymes nebo Corps étranger či Hedi a Drahý synu Mohamada Bena Attii (druhý na MFF KV 2018). V průběhu let založila řadu workshopů zaměřených na podporu arabských a afrických filmů mimo jiné při MFF v Kartágu, v jehož čele několik let stála. Více než deset let se podílela na vedení industry platformy CineMart při rotterdamském festivalu, v letech 2007–2011 byla poradkyní programového týmu MFF v Benátkách pro arabské a africké filmy. Založila a vedla tuniský festival středozemských filmů Manarat. Je kmotrou Fabrique du Cinéma de l’Institut Français v Cannes 2023.

Patricia Clarksonová 

Debutovala na filmovém plátně v dramatu Briana De Palmy Neúplatní (The Untouchables, 1987). Za účinkování v sérii Odpočívej v pokoji (Six Feet Under) získala dvakrát cenu Emmy. Za roli v komediálním dramatu Petera Hedgese Večeře s April byla v roce 2004 nominována na Oscara i Zlatý Glóbus. Následovala spolupráce s uznávanými režiséry jako Lars von Trier (Dogville, 2003), Woody Allen (Vicky Cristina Barcelona, 2008) nebo Martin Scorsese (Prokletý ostrov, 2010). Účinkovala i ve filmech October Gale (2014), Florencino knihkupectví (The Bookshop, 2017), Večírek (The Party, 2017), Out of Blue (2018), She Said (2022) nebo Monica (2023). Diváckou popularitu umocnila v roce 2019 Zlatým Glóbem oceněná role Adory v televizní sérii Ostré předměty, týž rok se stala laureátkou karlovarského Křišťálového Glóbu za mimořádný umělecký přínos světovému filmu.

Video placeholde
Patricia Clarksonová hovoří na tiskové konferenci v Karlových Varech v roce 2019 o Julianne Moore a filmu Řidičský průkaz • Martin Bartkovský

John Nein 

Americký festivalový organizátor. Je hlavním dramaturgem a ředitelem strategických operací na filmovém festivalu Sundance, kde pracuje od roku 2001. Zároveň je kurátorem restaurátorských aktivit při Sundance Institute (Sundance Collection at UCLA). Vystudoval historii na Carleton College a později filmovou režii na UCLA. V rámci losangeleské knihovny Central Library založil a je kurátorem populární série rozhovorů o filmech Lost and Found at the Movies. Je konzultantem filmového festivalu v Locarnu pro americké filmy.

Olmo Omerzu 

Český filmař slovinského původu vystudoval pražskou FAMU, kde prohloubil zájem o tvorbu filmů zkoumajících lidskou povahu, rodinné vztahy a nároky, které lidé kladou sami na sebe. Jeho první dva filmy měly premiéru na festivalech Berlinale a v San Sebastiánu, porota MFF Karlovy Vary 2018 mu udělila za jeho třetí snímek Všechno bude, který tam měl premiéru, cenu za režii. Film byl týž rok uveden na torontském festivalu a následující jaro ověnčen šesti Českými lvy. I jeho nejnovější snímek Atlas ptáků (2021) byl premiérově uveden v Karlových Varech.

Barry Ward 

Irský herec. Debutoval ve třinácti letech v televizní sérii pro BBC Family (r. Michael Winterbottom). Během studií filozofie a anglické literatury se objevil v řadě televizních děl a na dvacítce divadelních inscenací. Ztvárnil titulní roli ve filmu Kena Loache Jimmyho tančírna, který byl uveden v hlavní soutěži festivalu v Cannes (2014). Téhož roku měl premiéru na festivalu v Benátkách jeho další herecký počin Blood Cells. Momentálně je k vidění v televizních sériích ověnčených cenami BAFTA The End of the F***ing World, Zlé sestry nebo Save Me. Na premiéru čekají projekty s jeho hereckou účastí That They May Face The Rising Sun režiséra Pata Collinse a detektivní drama Clean Sweep.