Video placeholde
Patricia Clarkson na KVIFF
Patricia Clarkson na KVIFF
Patricia Clarkson na KVIFF
Patricia Clarkson na KVIFF
Patricia Clarkson na KVIFF
20
Fotogalerie

Patricia Clarksonová, hvězda seriálů Ostré předměty a Dům z karet: S Jane si nezahrávejte!

Americká herečka Patricia Clarksonová (59) přijela na festival představit snímek Řidičský průkaz režisérky Isabel Coixetové, v němž hraje po boku Bena Kingsleyho newyorskou literární kritičku čerstvě opuštěnou manželem. Držitelka Zlatého glóbu za seriál Ostré předměty, jehož vybrané díly loni MFF KV uvedl v evropské předpremiéře, uvede dnes ve čtyři hodiny odpoledne projekci Řidičského průkazu v Karlovarském městském divadle a v sobotu v rámci slavnostního zakončení festivalu převezme Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. „Jsem ráda, že to přišlo, i když později. Mám teď hodně zajímavých nabídek,“ řekla Reflexu v rozhovoru, který jste si mohli přečíst ve festivalové příloze Reflexu č. 26/2019.

Jste na vrcholu slávy, cítíte to taky? Zastavují vás teď lidé víc na ulici?

Nejvíc mě poznávají v Los Angeles a v New Yorku. New Orleans, kde jsem se narodila a vyrostla, je taky náročnější. Klasická kšiltovka a sluneční brýle částečně pomáhají. Ale vůbec se nerouhám: pracuju už tolik let, že se mi vytvořila poměrně silná fanouškovská základna, za kterou jsem vděčná, je to hodně různorodá skupina lidí. Zrovna před pár týdny jsem šla v New Yorku nakupovat a na rameno mi zaťukala nádherná Afroameričanka a řekla: „Paní Clarksonová, musím vám něco říct. Dívám se na váš Čas v Káhiře pravidelně každý měsíc. Sledujeme tuhle romantiku s kamarádkami, říkáme tomu ,náš káhirský čas‘. Ten film miluju, je to můj nejoblíbenější ze všech!“ Byla to taková normální, prima ženská na prahu čtyřicítky. Když vám někdo zaklepe na rameno, je to vlastně dojemné.

Jaké teď máte nabídky?

Nový projekt s vynikajícím italským režisérem, ještě o tom nesmím konkrétně mluvit, ale je to krásný scénář a už se těším, až začnu v září natáčet. Mám taky nabídku na novou minisérii a několik dalších želízek v ohni – je toho teď hodně a s hodně zajímavými lidmi. To je mimochodem důvod, proč tak ráda pracuju: lidi, s nimiž se potkávám, slavní i ti méně slavní, jsou výjimeční, inspirativní a pomáhají mi nejen v práci, ale i v soukromí.

Často mluvíte o Georgi Clooneym, se kterým jste v roce 2005 natočila Dobrou noc a hodně štěstí. Jaký byl jako režisér?

Na Georgeovi mě ani tak nepřekvapilo, jaký je opravdový chlap, jaký je gentleman – to byste předpokládali. Co jsem ale od takové hvězdy nečekala a co mě šokovalo, že byl nesmírně rovnostářský. Když jsme natáčeli, byli jsme pro něj jeden tým, choval se ke každému z nás úplně stejně. Dával nám najevo, že pracujeme na stejné věci, věříme ve stejnou vizi; nikdy nikoho neponižoval, nad nikým se nepovyšoval. Velmi hezky a konzistentně se chová k lidem, což je věc, jež se nedá naučit nebo předstírat; takový jednoduše musíte být, abyste to zvládli po celou dobu natáčení. Věřte nebo ne, ale on je opravdu „dreamboat“, prostě ideál; neříkám to často, ale ráda bych s ním někdy zase pracovala.

Za roli v seriálu HBO Odpočívej v pokoji, ověnčeném třemi Zlatými glóby, jste vyhrála dvě ceny Emmy, za loňskou minisérii Ostré předměty jste získala svůj první Zlatý glóbus. Nemá vás televize radši než film?

Vím, že neřeknu nic nového, ale nic takového jako kategorie „televize“ a „film“ už neexistuje. Ty hranice jsou dávno smazané a moje kariéra je toho jasným důkazem. Všichni děláme všechno, zajímá nás nejlepší látka, nejlepší příběh: Amy Adamsová je hollywoodská mega movie star, ale hrála se mnou v Ostrých předmětech. A podívejte se na George Clooneyho. Je sice největší hvězdou na světě, ale právě natočil televizní Hlavu 22 a zahrál si v ní epizodní postavu.

Americký seriál Dům z karet, jehož jste se účastnila jako hostující herečka a zůstala nakonec po celou dobu ve výrazné postavě Jane Davisové z ministerstva obchodu, je taky důkazem televizní kvality. Jak se vám superžena Jane hrála?

Takové charaktery se hrají samy! Je to úžasný pocit, když můžete být nejchytřejší ženou v místnosti. Takovou, o které nikdy nevíte, jestli někoho políbí, nebo zabije. Je vždycky o několik kroků před ostatními, zcestovala svět, mluvila s nejmocnějšími lidmi včetně prezidentů, hovoří sedmi jazyky… S Jane si nezahrávejte!