Seriál Last of Us od tvůrců Černobylu i hry, na níž je seroš založen, vypadá lákavě i pro lidi, kteří nevlastní PlayStation.

Seriál Last of Us od tvůrců Černobylu i hry, na níž je seroš založen, vypadá lákavě i pro lidi, kteří nevlastní PlayStation. Zdroj: HBO

Seriál Last of Us od tvůrců Černobylu i hry, na níž je seroš založen, vypadá lákavě i pro lidi, kteří nevlastní PlayStation.
Seriál Last of Us od tvůrců Černobylu i hry, na níž je seroš založen, vypadá lákavě i pro lidi, kteří nevlastní PlayStation.
Seriál Last of Us od tvůrců Černobylu i hry, na níž je seroš založen, vypadá lákavě i pro lidi, kteří nevlastní PlayStation.
Seriál Last of Us od tvůrců Černobylu i hry, na níž je seroš založen, vypadá lákavě i pro lidi, kteří nevlastní PlayStation.
Seriál Last of Us od tvůrců Černobylu i hry, na níž je seroš založen, vypadá lákavě i pro lidi, kteří nevlastní PlayStation.
12
Fotogalerie

10 důvodů, proč se těšit na seriálovou adaptaci kultovní postapokalyptické videohry THE LAST OF US

Prý nejlepší hra minulé generace. Atmosférická, dojemná, syrová, se silnými a detailně propracovanými postavami. První část, která byla představena v roce 2013, si koupilo 37 milionů uživatelů na celém světě, druhé pokračování 10 milionu lidí. THE LAST OF US je zajímavá v tom, že neřeší celý svět, ale hlavně vztahy mezi lidmi v dlouhodobě vypjaté, krizové situaci. Ti „poslední z nás“ se v ní pokoušejí zachránit nejen sebe, ale i planetu, zničenou virovou nákazou. Očekávaný devítidílný televizní seriál THE LAST OF US, který začíná v neděli 15. ledna (v brzkém ránu v pondělí 16. ledna českého času) na platformě HBO, byl napsán a natočen právě podle této stejnojmenné, kritiky i fanoušky ceněné videohry.

I pro ty z nás, kteří jsme ani jednu ze dvou částí THE LAST OF US na PlayStationu nikdy nehráli a vlastně nás takové věci vůbec nezajímají, je seriál zážitek. Vzniklo totiž kvalitně napsané i natočené, svébytné dílo, které stojí na vlastních nohou a vyvrací zažitou obavu, že „zfilmovat videohru se nepovede.“ Zde je deset důvodů, proč se na trochu depresivní televizní projekt, za kterým stojí také scénárista a producent Craig Mazin, tvůrce minisérie Černobyl, dívat. 

1. Silný první díl

První expoziční díl má 85 minut a dosahuje tak v podstatě délky plnohodnotného akčního filmu. Máte tedy dost času dostat se do světa „posledních z nás“ (název se mimochodem nepřekládá do češtiny). Obě ústřední postavy získávají dost prostoru na to, aby nám odkryly svou osobní historii i psychologické zázemí. Vše se totiž odehrává dvacet let před vlastním dějem seriálu. Svět je ještě v pořádku, tak, jak ho známe, jen atmosféra strachu a toho, že se „něco“ hrozného stane, je všudypřítomná. Právě jemné thrillerové napětí a silné, přesné charakterové nastavení hlavní mužské postavy vás pohltí tak, že budete chtít sledovat i zbylých osm dílů. Ty již mají jen zhruba po padesáti minutách.

2. Sešli se dva kongeniální scénáristé

Filmové nebo televizní adaptace videoher se často nepovedly, podle Neila Druckmanna, kreativního ředitele a viceprezidenta studia Naughty Dogs a autora hry THE LAST OF US buď proto, že jejich původní (videoherní) příběh nebyl dostatečně silný, nebo proto, že filmoví tvůrci původnímu příběhu dostatečně nerozuměli. On však, dozvíte se v příštích dnech v exkluzivním rozhovoru pro Reflex, našel kongeniálního spolupracovníka v Craigu Mazinovi, scénáristovi minisérie HBO z roku 2019 Černobyl, která získala dva Zlaté Glóby a deset cen Emmy. Podle obou scénáristů, Neila i Craiga, byla forma vícedílného seriálu jediným řešením, jak zkrotit motivicky rozvětvený tok videoherního děje.  

3. Věrnost předloze     

Děj hry i seriálu je podle odborníků stejný, minimálně zůstávají všechny hlavní kontury: v prvním díle se z továrny na chleba a mouku dostane zmutovaná verze houby, která se zažere obětem do mozku a začne jej ovládat. Na pomoc je povolána profesorka imunologie se specializací na tyto plísně, ale je bohužel již příliš pozdě, nákaza se začíná šířit kulometnou rychlostí a pomůže jen vypalování příbytků nakažených… Děj zde plyne sice horečnatě – v tom jsou první díly i v režijním pojetí podobné Černobylu, tenzi však najdeme spíš ve vztazích mezi postavami, nezřídka napínavými jako v antickém dramatu.   

4. Děj, ze kterého mrazí

Před covidovou pandemií či invazí na Ukrajinu bychom se na THE LAST OF US mohli dívat jako na zjitřenou fantazii talentovaného kreativce: nyní nás však mrazí a zároveň si s jistým ulehčením říkáme, že jsme jako lidstvo mohli vlastně dopadnout mnohem hůř. Zde je hlavní dějová linka: otrlý trosečník středního věku Joel je dvacet let po propuknutí pandemie najat, aby propašoval Ellie, čtrnáctiletou dívku, která infekci přežila, z přísně střežené karanténní zóny. Ona jediná totiž může – možná, snad – zachránit lidstvo… To, co pro něj začíná jako zdánlivě jednoduchý pracovní úkol, se stává srdcervoucí cestou, v níž jsou oba odkázáni jeden na druhého. Roadmovie napříč zdevastovanými Spojenými státy může začít.

5. Žádné zbytečné násilí

V seriálu samozřejmě je násilí, jsme ve světě „oko za oko, zub za zub,“ kdy lidé už dvacet let bojují o holé přežití s nákazou, která nemá řešení a nejde léčit. Násilí to však není nijak přehnané: při „pasivním“ televizním sledování jej divák nepotřebuje, aby se dostal „do děje“ dál. Dojde-li k násilným střetům, jsou vždy opodstatněné, nikdy ne samoúčelné, nikdo nás na televizní obrazovce nezatěžuje zbytečně brutálními scénami.

6. Zajímavé herecké obsazení

Hlavním hercem je Pedro Pascal (Joel), kterého známe ze Hry o trůny, Narcosu nebo seriálu The Mandalorian. Je to přeživší a pašerák, zocelený traumatem ztráty vlastní dcery. Převáží čtrnáctiletou dívku, symbolizující možná jedinou záchranu pro současnou planetu. Sirotka Ellie pak hraje devatenáctiletá anglická herečka Bella Ramsey, také známá ze Hry o trůny. Už po traileru sice sociální sítě zaplavily výtky, že si Ellie se svou virtuální předlohou vůbec není podobná, ale člověku, který hru nezná, je to jedno. Důležité je, že si Joel a Ellie vytvoří i na obrazovce zvláštně introvertní, a silný „otcovsko-dcerovský“ vztah. Další postavy najdete na plakátech: Marlene (Merle Dandridge) je zde popsána jako vůdkyně, Tommy (Gabriel Luna) jako voják, Tess (Anna Torv) je pašeračka, Bill (Nick Offerman) survivalista, Frank (Murray Bartlett) optimista, Henry (Lamar Johnson) velký bratr, Sam (Keivonn Woodard) malý bratr, Riley (Storm Reid) jediná kamarádka a Sarah (Nico Parker) je dcera. 

7. Čekejte výrazné dějové obohacení

I když seriál prý zachovává dost kultovních momentů a scén ze hry, byl zajímavě „dotvořen“, dopsán pro potřeby seriálového televizního formátu, který nevyžaduje žádné aktivní zásahy diváků. Některé dějové linky, například v díle 3, vám až vyrazí dech. Jsou ale vymyšleny tak organicky (mám na mysli něžně vybudovaný vztah dvou mužů, který se zrodí uprostřed zkázy), že si ani neuvědomíte, že by měly být nějak „přidané“. Craig Mazin k tomu dodává: „Věci, které jsou nové a vylepšují příběh, jsou propojeny seriózním způsobem, který, myslím, ocení nejen fanoušci hry, ale i noví diváci.“

8. Hudba oscarového Gustava Santaolally

Argentinský skladatel Gustavo Santaolalla je i autorem k soundtrackům původních videoher THE LAST OF US i THE LAST OF US: PART 2. Jsou to povědomé, velice citlivé a tklivé melodie, které ovšem zkušený skladatel filmové hudby doplňuje o nové aranže a jemné hudební motivy. Mimochodem, Santaolalla je držitelem dvou Oscarů za hudbu ke snímkům Zkrocená hora a Babel.

9. Zajímavý režijní mix

Čeká vás režijní mix ostrých, chytrých tvůrců, které baví tragično, napětí a ve svých filmech se nebojí smutku. První dva díly režírovali přímo showrunneři Neil Druckmann a Craig Mazin, o ostatní se pak dělí Peter Hoar, Jeremy Webb, bosenskohercegovinská režisérka Jasmila Žbanić (její film Quo Vadis, Aida? z roku 2020 určitě musíte vidět), Lisa Johnsonová, díl osmý a devátý pak režíroval íránský tvůrce Ali Abbasi (Tina a Vore, Svatý pavouk).

10.    Seriál má i svůj podcast

Podobně jako Černobyl, by měl každou epizodu provázet oficiální podcast, který bude uvádět americký herec a dabér, jinak představitel Joela v herní předloze, Troy Baker. Ten by měl po každém díle zpovídat oba tvůrce – seriálového i herního, Mazina s Druckmannem. První díl bude uveden na českém a slovenském HBO v pondělí 16. ledna 2023 v brzkých ranních hodinách, nové díly po dobu následujících dvou měsíců každou neděli. První sezóna se bude skládat z devíti epizod, o druhé zatím nic nevíme.