Video placeholde
Záběry ze hry The Last of Us Part I
Záběry ze hry The Last of Us Part I
Záběry ze hry The Last of Us Part I
Záběry ze hry The Last of Us Part I
Záběry ze hry The Last of Us Part I
13
Fotogalerie

Nepřináší nic nového, jen je zatraceně krásná! Stojí vylepšená verze hitu The Last of Us za vaše peníze?

The Last of Us je hra o lásce v kulisách postapokalyptického světa. Původně vyšla v roce 2013 a v pátek 2. září vychází již druhá vylepšená verze této akční adventury z pohledu třetí osoby. Zřejmě není důvod hru blíže představovat. Jedná se o jednu z nejznámějších, nejprodávanějších, nejuznávanějších a nejdiskutovanějších her posledních patnácti let. Podle nás i jednu z nejlepších. Nová verze nepřináší skoro nic nového ve vztahu k obsahu, pouze kvalitnější zážitek odpovídající technickým možnostem stávající konzoli od Sony. Stojí to za ty peníze?     

V červnu 2013 vyšla na tehdy již dosluhující Playstation 3 akční adventura The Last of Us od studia Naughty Dog. Hru režíroval Bruce Straley spolu s hlavním autorem scénáře Neilem Druckmannem.  Příběh Joela (dabovaného Troyem Bakerem) a Ellie (s hlasem Ashley Johnson) si získal téměř celý herní svět. Ačkoliv z hlediska herních mechanik nešlo o nadprůměrnou hru, především díky skvěle napsaným dialogům a hereckým výkonům, úžasné atmosféře a sound desingu, a naprosto nepřekonatelné hudbě složené Gustavem Santaolallou, se z ní stal hit. V červenci 2014 pak vyšla vylepšená verze pro PS4 a v roce 2020 dlouho očekávané pokračování (náš článek a video věnované druhému dílu je zde). Nyní se studio Naughty Dog vrací znovu k prvnímu dílu pod oficiálním názvem The Last of Us Part I a vydává jej na stávající, pátou, generaci konzole Playstation. Jde tak o třetí verzi této hry, kterou si můžete během posledních deseti let zahrát (a za kterou můžete zaplatit).

Nová forma na původní obsah

Na začátek je nutné zdůraznit, že The Last of Us Part I používá originální dabing a motion capture z první verze hry. To znamená, že scénář je naprosto totožný s původní verzí. Příběh hry tak není vyprávěn z jiné perspektivy, s upravenými nebo přidanými scénami ani z něj nebylo nic ubráno. Pokud si zahrajte původní verzi nebo verzi pro PS4, prožijete stejný příběh a uslyšíte stejné dialogy jako v této nové verzi. Nejde tak o natolik upravenou verzi, jakou dostal například druhý Resident Evil v roce 2019 nebo které se dočkala česká Mafia v roce 2020. Autoři tak do hry nepřidali z hlediska příběhové obsahu nic nového, a to ani ve vztahu k druhému dílu. Nečekejte tak žádné nové scény s postavami z druhého dílu. Dokonce i datadisk Left Behind zůstal samostatně a nebyl přidán do hlavní hry.

Trochu nás mrzí, že soubojový systém nedostál podstatnějších změn. Nedošlo tak k implemetaci soubojového systému z druhého dílu, který je mnohem lepší než u prvního, jak možná mohlo vyplynout z dřívějších vyjádření tvůrců. V zásadě přibyly akorát nové soubojové animace. To samé platí ve vztahu ke zbraním a nástrojům – vše zůstává stejné jako v původní verzi. Co nás osobně ale nemrzí, že tentokrát hra neobsahuje multiplayer. Vylepšení doznala i umělá inteligence nepřátel. Naughty Dog sliboval i lepší krytí vašich spolubojovníků, to jsme ale při hraní tolik nezaznamenali a stále se nám stávalo, že náš parťák kličkoval mezi nepřáteli, zatímco my jsme byli schováni ve stealthu.

Vizuální zpracování je ale nové nebo alespoň podstatně vylepšené. Na původní motion capture tak byla aplikovaná stávající technologie a veškeré dialogy a pohyby postav vypadají mnohem lépe. Hra tak vypadá naprosto skvěle a skutečně v některých scénách bere dech. Díky vyšším detailům a mnohem lepší plynulosti obrazu tak některé legendární scény dostávají úplně nový nádech. To samé přitom platí ve vztahu k audiu. Určitě doporučujeme zkusit tuto verzi na sluchátkách (ideálně originálních Sony PS5 Pulse 3D Wireless Headset). Ve hře si již tradičně můžete zvolit mezi režimem s důrazem na kvalitu a režimem s důrazem na plynulost.

Celkový dojem

Rozhodne se nebojíme označit The Last of Us Part I za nejlepší audiovizuální zážitek na stávající generaci konzole Playstation. Nebýt toho, že už jsme ten samý příběh odehráli poněkolikáté, označili bychom ji také za jednu z nejlepší her, co vyšla, a to minimálně v posledních patnácti letech. Jestli vás žádná z dřívějších verzí zas tolik nenadchla, tato verze to zřejmě nespraví, protože jde o nové zpracování pouze z technického hlediska, nikoliv obsahu.  Pokud jste ale ještě žádnou verzi The Last of Us nehráli, rozhodně neváhejte a kupujte – nebudete litovat. Pokud The Last of Us milujete a chcete s ní vstoupit do nějakého registrovaného svazku, tak vás tímto uklidníme, že nemusíte váhat a hned v pátek si můžete první část příběhu Joela a Ellie zopakovat. Tentokrát v té nejlepší kvalitě, jakou PS5 dokáže nyní nabídnout.