Akční vánoční film Smrtonosná past.

Akční vánoční film Smrtonosná past. Zdroj: Profimedia.cz

Bruce Willis možná odchází, ale John McClane s námi zůstane navždy

Bruce Willis ukončil hereckou kariéru. Nejspíš jste to už četli, včera to oznámila jeho rodina. Bruceovi je sedmašedesát let a byla mu diagnostikována afázie, nemoc, co napadá kognitivní centra a narušuje schopnost mluvit a rozumět mluvenému slovu. Je to vážně, vážně ohavná choroba. Takže jsme si řekli, že zavzpomínáme na lepší roky a připomeneme TOP TEN rolí Bruce Willise. Jako oslavu nejtvrdšího chlapíka Hollywoodu. 

Pokračování 2 / 14

TOP TEN Bruse Willise a dva navíc

Willis je zvláštní charakter a rozhodně najdete na něm i na jeho herecké kariéře místa, která mohla dopadnout lépe. Řada z nás, jeho die hard fanoušků (ha ha) by si určitě takhle s odstupem přála, kdyby skončil svou kariéru někdy před patnácti lety, když ho hraní přestalo bavit, ale on místo toho bral roli za rolí a na setu se ukazoval jen tehdy, když musel být ve filmu vidět jeho obličej. Pro více detailů zkuste někdy kouknout na Mr. Glasse, to je ukázkový příklad téhle éry.

Pak je tady celá jeho podivná (ne)spolupráce s režisérem Kevinem Smithem a ta zvláštní kapitola Bruceova života, kdy se pokoušel skoupit celé jedno městečko v rurální části Idaho a roky válčil s místními novinami. Což je u nás téměř neznámá historka, ale říkám vám, že jste nic šílenějšího dlouho nečetli. 

Ale kvůli ničemu z toho tu dnes nejsme. My jsme tu, abychom oslavovali Willisovy herecké úspěchy, a těch je mnoho. Dokonce jich je tolik, že jsem před TOP TEN ještě zařadil dva ne tak úplně stoprocentně dobré filmy čistě proto, že je mám rád a on je tam fenomenální. Tak pojďme na to! 

Pokračování 3 / 14

Nabít a zabít

Video placeholde
Nabít a zabít • youtube@dvdpremierycz / MGM

AKA Lucky Number Slevin. Tohle je film, který jste pravděpodobně nikdy neviděli, protože přestože s ním otravuju lidi na párty už patnáct let, stále nikoho nezajímá. Ale hele, hraje tam Ben Kingsley, Morgan Freeman, Lucy Liu, Stanley Tucci, Josh Hartnett a samozřejmě Bruce Willis. Ten si tam střihne roli nájemného vraha světové třídy. A je to… je to chaotický film plný hovadin a přešlapů, ale je tak ambiciózní a rychlý a stylový, že stojí za to ho vidět. A Bruce má celou dobu na hlavě vážně příšerné tupé. 

Pokračování 4 / 14

Můj soused zabiják

Video placeholde
Můj soused zabiják • Warner Bros.

Můj soused zabiják je film, který leží na dvou pilířích. Tím prvním je Matthew Perry, kterému studi řeklo, ať hraje Chandlera. A druhou nožičkou je Bruce Willis v roli zabijáka na odpočinku, který se nastěhuje do vedlejšího baráku. Námět jak víno pro hollywoodskou komedii. Oba jsou šarmantní svými kontrastními způsoby a je to zábavná jízda. Fun fact: Willis nevěřil, že z tohohle filmu může být hit, a dokonce se o to vsadil s Perrym. Dohoda zněla, že když film bude úspěšný, objeví se Bruce Willis v epizodě Přátel. A jak víme, strávil tam nakonec celé tři epizody. 

Pokračování 5 / 14

10.  Moonlighting

Video placeholde
Moonligting • Warner Bros.

Číslo 10 je Moonlighting, do češtiny trochu pochybně překládaný jako Měsíční svit. Byl to seroš, který Willise katapultoval mezi hereckou elitu a dostal ho do Smrtonosné pasti. Usměvavá neonoirovka o šarmantním detektivovi a jeho nafoukané šéfce ex-modelce je koukatelná dodnes. Třeba jenom z pohledu televizní historie. Případy jsou to povětšinou mizerné, ale chemie hlavních postav vás protáhne několika sériemi jako nic. 

Pokračování 6 / 14

9. Až vyjde měsíc

Video placeholde
Až vyjde měsíc • YouTube@Totalfilm.cz

A když jsme u těch měsíců, asi bychom neměli zapomenout na Moonrise Kingdom, to je naše číslo 9. Kdybych vám řekl, že tam Bruce Willis hraje šerifa malého městečka v Nové Anglii a vyšetřuje zmizení dvou dětí, mysleli byste si, že jde o nějaký super temný upršený thriller od Davida Finchera, ale ve skutečnosti je to roztomilá srandička od Wese Andersona, kde Ed Norton hraje skautského vedoucího a celý film je tak sladký, až se vám z něj budou kazit zuby. 

Pokračování 7 / 14

8. Poslední zůstává

Video placeholde
Poslední zůstává • Warner Bros.

Na čísle 8 máme Last Man Standing a tady asi přiznám, že nemám nejmenší tušení, jestli je ten film dobrý nebo ne, ale vím, že když jsem ho v sedmi letech viděl, chodil jsem pak týden s kloboukem na hlavě a otcovou kravatou na krku. Je to v podstatě pseudowestern odehrávající se v malém pouštním městečku někdy ve dvacátých letech. Bruce přijížídí do města jako nejlepší pistolník v polesí a rozhodne se, že podojí dva gangy bootleggerů o všechny prachy. A samozřejmě nic nejde podle plánu. 

Pokračování 8 / 14

7. Vyvolený

Video placeholde
Vyvolený • Touchstone Pictures

O našem sedmém filmu jsem si jistý, že je dobrý. Vyvolený byl úplně první povedený mainstreamový twist na superhrdinovské téma, a navíc dlouhá léta předtím, než se ze superhrdinů stal masový hit. Bruce tady může plně využít svůj stoický způsob hraní, který se beztak k Shyamalanově tvorbě hodí nejlíp. A dokonce tady vznikl ikonický outfit té zelené pláštěnky. Škoda, že to musel M. Night před pár lety zprasit tím Mr. Glassem. Ach jo. 

Pokračování 9 / 14

6. Armageddon 

Říkejte si, co chcete, ale Michael Bay u mě vždycky bude The Boss. Pán výbuchů. A tady v tomhle filmu jde v podstatě o to, aby Bruce Willis (!) v záplavě menších explozí zastavil tu jednu největší. Tím, že odpálí atomovou bombu! Co se může nepodařit? Je sice pravda, že druhá polovina filmu není tak vizuálně strhující jako ta první, protože je všechno v černém nebo šedém asteroidu, ale… podle mě dodnes nenajdete melodramatičtější, lépe udělaný katastrofický film s takhle kvalitním hereckým obsazením. S Brucem v čele.

Pokračování 10 / 14

5. Šestý smysl

Video placeholde
Šestý smysl • Hollywood Pictures

Číslo 5 a druhý M. Night Shyamalan na našem seznamu. Podívejte se, já vlastně nemám tušení, co k tomuhle filmu dodat. Ještě jako teenagera mě některé scény děsily k smrti, a dokonce tady Shyamalan využije tu již zmiňovanou Brucovu netečnost k tomu, aby před vámi zakrýval hlavní twist filmu do úplného konce. Napoprvé je to brilantní a napodruhé ještě lepší, protože vidíte, jak jste to měli celou dobu před očima! Za mě pořád jeden z nejlepších hororů devadesátých let. 

Pokračování 11 / 14

4. 12 opic

Video placeholde
12 opic • Universal Pictures

James Cole je poslán z budoucnosti do minulosti, aby zastavil apokalypsu dřív, než se stane. Zní to jako absolutní bullshit a byl by, kdyby to celé nebylo zpracováno tak paranoidně, schizofrenně a divně. Kromě Willise, který vážně hraje o sto šest, je tohle navíc biják, který stvrdil Brada Pitta jako herecké eso. 

Pokračování 12 / 14

3. Pulp Fiction

Video placeholde
Pulp Fiction • Miramax Film

Já vím, možná si říkáte: Proč je Pulp Fiction až na třetím místě? Proč není první? Je to možná nejlepší film na tomhle seznamu. Hm, možná. Ale my jsme tu kvůli Brucovi a ten má z Pulp Fiction jen třetinu. I když samozřejmě nezapomenutelnou třetinu. Přestože je to Američan a jeho jméno znamená hovno. Na to, jak málo prostoru tu Willis má, hraje svého boxera Butche s překvapivou grácií a intenzitou. Moc nemluví a všechno se mu odehrává ve tváři. Jak jeho vztah ke své milé, tak rozhodnutí vrátit se dolů pro strýčka Marcella… prostě famózní. 

Pokračování 13 / 14

2. Poslední skaut

Video placeholde
Poslední skaut • Warner Bros.

Poslední skaut je možná nejlepší noirovka devadesátek a začátek mé dlouholeté lásky ke scénáristovi a režisérovi Shanu Blackovi. A jeho hlášky, jeho způsob psaní, jeho vize hlavního protagonisty je málokdy tak konkrétně a sebevědomě zahraná jako tady Brucem Willisem. Správnej chlap, kterej dostává od světa permanentně do držky, ale nakonec se mu podaří se spoustou kulek a cigaret odpunkovat jeden dobrej skutek. Co chcete víc? 

Pokračování 14 / 14

1. Smrtonosná past

Video placeholde
Smrtonosná past • 20th Century Studios

Ani jste nemohli čekat, že na prvním místě bude něco jiného než Smrtonosná past. Kromě toho, že v ní Willis v podstatě sám a levou zadní ukončil dlouhotrvající éru supermaskulinních zabijáků typu Arnie nebo Stallone, ještě navíc je to i s odstupem času naprosto boží kus filmové historie. V celých těch dvou hodinách, během kterých se Willis houpe na lanech, střílí po lidech, mluví do vysílačky a plazí se větracími šachtami Nakatomi, není moment, který by nebyl ikonický. Je to… dokonalý akční film. A víc o tom psát nebudu, protože jak čtete tyhle řádky, tak stejně máte chuť si ho večer pustit a měli byste to udělat.

Pro Bruce.