Video placeholde
Uma Thurmanovou nepřekvapí nic a nikdo.
UMA THURMANOVÁ u Mazaného králíčka v Pulp Fiction. Vidíte ten lačný výraz? Právě si na toaletě „přepudrovala“ nos.
Uma Thurman
Uma Thurman v nádherných zlatých šatech na filmovém festivalu v Cannes.
Vladimír Zábranský fotografuje karlovarské hvězdy: 2017- Uma Thurman
13
Fotogalerie

Herečka Uma Thurman slaví 50. narozeniny. Mezi hvězdy ji vynesla role v kultovním filmu Pulp Fiction

Film Pulp Fiction: Historky z podsvětí od režiséra Quentina Tarantina patří mezi nejkultovnější snímky 90. let minulého století. Vedle originálního a nenapodobitelného autorského Tarantinova stylu film proslul jedinečnou hudbou i hereckým obsazením. Jednu z hlavních rolí ve snímku si střihla tehdy čtyřiadvacetiletá a v tu dobu již nadějná herečka Uma Thurman. Její Mia, koketní manželka mafiána Marselluse Wallace, byla pro Umu Thurman životní rolí, která ji katapultovala mezi herecké celebrity a otevřela dveře k dalším hvězdným snímkům. Dnes si Uma Thurman připomíná životní jubileum a slaví své 50. narozeniny.

Uma Karuna Thurman se narodila 29. dubna 1970 v Bostonu do rodiny předního amerického profesora buddhistických studií Roberta Thurmana, kterého v roce 1965 uvedl tibetský dalajlama do mnišského stavu. Otcova náboženská orientace se odrazila i při výběru jmen po svoji dceru. Uma je hinduistická bohyně, zatímco pojem „karuná“ je buddhistický termín znamenající soucit ke všem bytostem bez rozdílu a úsilí být užitečný sám sobě i ostatním. Malá Uma vyrůstala se svými třemi bratry Gandenem, Mipamem a Dechenem (i oni dostali jméno podle buddhistické mytologie) a traduje se, že dům Thurmanových byl častým cílem studentů, uprchlíků z Tibetu, ale i samotného tibetského dalajlamy.

Když dovršila 15 let, Uma se rozhodla, že se stane herečkou, a odstěhovala se do New Yorku. Zprvu se protloukala velice ztěžka, živila se jako příležitostná modelka (na svůj věk byla mimořádně vysoká), ale občas musela vzít i práci v restauracích, kde myla nádobí.

Prvním snímkem Umy Thurman byl film Kiss Daddy Goodnight v roce 1987. O rok později se však objevila ve filmech Nebezpečné známosti a Dobrodružství barona Prášila a filmová kritika i diváci už zbystřili. V obou snímcích totiž Thurman představila svůj neotřelý způsob herectví, a protože v druhém jmenovaném snímku se objevila i v rouše Evině, stal se z ní rázem i sex symbol.

Definitivní zlom v její kariéře však následoval po jejím setkání s Quentinem Tarantinem, který jí nabídl roli manželky gangsterského šéfa Miu Wallaceovou ve snímku Pulp Fiction. Mezi hvězdné a nezapomenutelné pasáže filmu patří její tanec s Johnem Travoltou. Za tuto roli posléze získala nominaci na Oscara. Ve spolupráci s Tarantinem pokračovala ve dvoudílném filmu Kill Bill, které dovádějí klasický kung-fu film na úroveň parodie a Uma Thurman v nich v roli profesionální vražedkyně s hadí přezdívkou Černá mamba předvádí nebývalé sportovní výkony. Za svou roli získala dvě nominace na Zlatý glóbus. Po úspěších v Tarantinových filmech neměla Uma Thurman nouzi o role a zahrála si v mnoha dalších filmech jako Sladký ničema, Gattaca, Bídníci, Nádherný holky, Prime, Buď v klidu nebo Nymfomanka.

Prvním manželem herečky byl britský herec a spisovatel Gary Oldman, za něhož byla provdaná v letech 1990 až 1992. Druhým jejím mužem byl americký herec Ethan Hawke, se kterým žila v letech 1998 až 2004 a se kterým má dvě děti. Kromě herectví se Uma Thurman věnuje i produkování filmů. Před třemi lety navštívila i Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech.