Video placeholde
Znovuzrození hrdinů DC: Harley Quinn
Znovuzrození hrdinů DC - ukázka
Znovuzrození hrdinů DC - ukázka
3
Fotogalerie

Batman nesmí lízat číču, říkají pánové z komiksové dílny DC

Variety v pondělí vydalo text o tom, jak určité komiksové seriály podvratně pracují se superhrdinovským žánrem. Konkrétně byla jmenována WandaVision od Marvelů, netflixácká Umbrella Academy a animovaný seriál Harley Quinn. Dvě série Harley Quinn patří k tomu nejlepšímu, co od vydavatelství DC za posledních několik let vzešlo. Jsou plné šibeničního humoru, krve, dospělých referencí a hlavně skvělých nápadů. Třetí série bude nejspíš taky taková, ale jedna věc v ní nebude. Batman nebude poskytovat Catwoman orální sex. Protože to hrdinové nedělají, říkají v DC. 

Justin Halpern, jeden z tvůrců seriálu Harley Quinn, se v článku pro Variety přiznal, že třetí série měla obsahovat scénu, kde Batman poskytuje Catwoman orální sex. Z DC ale přišel přísný zákaz. „To tam nemůžete mít. Prostě to tam nemůžete mít,” vzkázalo vydavatelství tvůrcům. A vysvětlení? „Tohle hrdinové přece nedělají.” Halpern říká: „Takže říkáte, že hrdinové myslí v posteli jenom na sebe?” Na což DC reagovalo tím, že to neříkají, ale „musejí prodávat hračky. A je těžké prodat akční figurku Batmana, který líže číču”. Parafrázujeme… ale ne moc. 

Interview vzbudilo na internetu docela solidní memestorm a comicsová komunita už pár dní řeší jenom tom, jak to mají hrdinové s orálním sexem. Víme totiž, že comicsová vydavatelství nemají s klasickým sexem nějak zvlášť problém a podle toho, jak má který comics, seriál nebo film nastavenou věkovou přístupnost, lze očekávat i nějakou rozumnou úroveň nahoty. Ostatně není to příliš dávno, co se v comicsu vůbec poprvé objevil Batmanův penis. 

A pokud jde o animáky, ty se rády sem tam nejistě vpotácejí do oblasti sexuálních eskapád maskovaných hrdinů. Řada DC fanoušků má pořád bohužel živě v paměti zarážející sexuální scénu mezi Batmanem a jeho dívčím sidekickem Batgirl. Scénu, kterou mimochodem tvůrci prakticky bezdůvodně vpravili do adaptace legendárního comicsu Killing Joke. 

Ponechme teď stranou to, jak je podezřelé, že lidé, kteří se v noci převlékají do latexu a skáčou po střechách, mají provozovat sex jen na misionáře a potmě. Problém totiž leží ještě o trochu hlouběji. 

Sexismus v latexu

Když komik Louis C. K. psal tragikomický seriál Horace & Pete a potřeboval představitele pro otřesného, otravného, sexistického a rasistického starce strýčka Peta, napadl ho Joe Pesci. Pesci sice odmítl roli, ale scénář se mu líbil natolik, že s Louisem konzultoval celou postavu. A řada jeho monologů se pak dostala i do samotného seriálu.

„Chlapče, nikdy nesmíš lízat ženskou, bude z tebe pucflek. Ani ženský, co to maj rády, nemaj rády chlapy, co to dělaj.” Parafrázujeme… ale ne moc. A proč to ta daná postava říká? Protože to má ukázat, že je to kreténský ignorant. Pokud se chceme bavit o internalizovaném sexismu, a společnost se chce moc moc bavit o internalizovaném sexismu, nenajdete asi zářnější příklad než ten „rozpor” mezi superhrdinovskou hypermaskulinitou a cunnilingem. 

Samozřejmě, že se vždycky najdou lidé, kteří vám budou tvrdit, že superhrdinovský comics je ve své podstatě sexistický. A určitě za svou existenci mnohokrát byl. Ve třicátých letech jsme měli obálky s hrdinou, který bojuje proti monstrům, zatímco mu žena ustrašeně klečí u nohou. V padesátkách plácal Superman Lois přes zadek. V devadesátkách přišla moderní éra komiksu detailních nákresů žen s gigantickým poprsím a miniaturními oblečky. Dnes se snaží comicsoví tvůrci o #GirlPower příběhy, ale… evidentně to stále není optimální.

Nicméně věřím, že jednou přijde den, kdy bude moct Batman lízat číču. Protože to hrdinové dělají.