Pierce Brosnan a Izabella Scorupco byli milenci ve filmu Zlaté oko (1995).

Pierce Brosnan a Izabella Scorupco byli milenci ve filmu Zlaté oko (1995). Zdroj: Profimedia.cz

1995 - Famke Janssen - Zlaté oko
Izabella Scorupco, Zlaté oko (*4. 6. 1970, Polsko): Bondgirl Nataša Simonovová ji katapultovala mezi nejoblíbenější herečky v Polsku. Hrála v čtyřdílném filmu Ohněm a mečem. V roce 1987 emigrovala do Švédska
Izabella Scorupcová, Zlaté oko (1995)
2019 - Famke Janssen
Famke Janssen nyní. Hodně smutný pohled...
16
Fotogalerie

Tajemství úspěšné bondovky? Dvě krásky a místo Martini minerálka

Další bondovka, která měla název Zlaté oko, byla v některých věcech revoluční. Předně samotného agenta ztvárnil charismatický Pierce Brosnan. James Bond v díle rovněž vyměnil Martini za perlivou vodu, důvodem bylo sponzorství firmy Perrier. Štáb poprvé mohl natáčet v Rusku, a tak ve filmu lze zahlédnout Petrohrad. Změny se týkaly také Bond girls, jejich řady rozšířila Holanďanka Famke Janssenová a Polka Izabella Scorupco.

Prvně zmíněná se narodila začátkem listopadu 1964 v Amsterdamu. Vyrůstala ve společnosti dvou sester, od kterých se lišila vzhledem. Na rozdíl od nich měla hnědé vlasy a byla téměř o hlavu vyšší. V některých rozhovorech Janssenová uvedla, že má neobvyklou velikost nohy. V minulosti přiznala, že kvůli své výšce zažívala šikanu, na druhou stranu měla ideální modelingové míry.

Šikanovaná modelka

Po střední škole nastoupila na studium ekonomické fakulty. „Nejhloupější nápad v mém životě,“ okomentovala část své historie v rozhovoru pro New York Times. V téže době okolo dvacetileté Janssenové kroužily modelingové agentury. V roce 1984 se přestěhovala do Spojených států, kde začala fotit pro prestižní značky jako Armani či Yves Saint Laurent.

Kariéra modelky ale nebyla to pravé, a tak na začátku 90. let tyto vody opustila. Přihlásila se na Kolumbijskou univerzitu, kde se věnovala tvůrčímu psaní. Sama později napsala několik scénářů. Vedle studia navštěvovala divadelní kurzy, kde jí to náramně šlo. V roce 1992 se poprvé objevila před kamerou, zahrála si v jedné epizodě Star Treku. Po několika menších projektech ji oslovil režisér Martin Campbell, který chystal další díl o Jamesi Bondovi.

Janssenovou tato role katapultovala do povědomí diváků a zajistila jí bohatou filmovou kariéru. I nadále se epizodně objevovala v seriálech, ta největší příležitost měla teprve přijít. Na začátku nového milénia dostala nabídku do snímku X-Men, role doktorky Greyové ji vynesla na pomyslný vrchol. Objevila se i v dalších dílech ikonické „marvelovky“.

Její vzhled se zalíbil režisérovi filmu Muži v černém II, účast na snímku nakonec musela odřeknout kvůli úmrtí v rodině. Klasického záporáka ztvárnila v Jeníčkovi a Mařence: Lovci čarodějnic. Janssenová se neztratila ani v nové době, aktuálně ji lze zahlédnout na Netflixu. Kromě natáčení se věnuje dobročinným aktivitám, aktivně vystupuje proti týrání zvířat v organizaci PETA.

Video placeholde
Trailer k filmu Zlaté oko • United Artists

Místo Hollywoodu Stockholm

Janssenová se musela o slávu podělit s kolegyní Izabellou Scorupco. Ta se narodila jako Izabela Dorota Skorupková v komunistickém Polsku. Po rozvodu rodičů emigrovala s matkou do Švédska, kde také odstartovala její filmová kariéra. Scorupco, jak zněl umělecký pseudonym, se od malička věnovala hudbě a filmu, což později naplno rozvinula.

Stejně jako Janssenová začala modelingem, pracovala převážně v Evropě, několikrát se objevila na titulní stránce časopisu Vogue. Premiéru na stříbrném plátně zaznamenala ve Švédsku, následně rozpracovala i další sen, když nahrála hudební album IZA. Kritika ho přijala velmi vlídně, několik písní dokonce dobylo evropské hitparády.

V roce 1995 hledal režisér Martin Campbell neokoukanou herečku, což Scorupco splňovala. Nehrála prakticky jinde než ve Švédsku. Po premiéře se rozhodla, že zkusí štěstí v Hollywoodu. Navštívila castingy na několik rolí, ale ani jeden z nich nebyl úspěšný. Skomírající kariéru znovu nastartoval Campbell, který polskou herečku obsadil do dramatu Vertical Limit.

Po několika peripetiích se vrátila do Švédska, kde obnovila pěveckou kariéru. Obdržela nabídky do filmů a seriálů. S vervou se vrhla také do práce pro společnost Oriflame, stala se hlavní tváří značky.

Na příkladech Janssenové a Scorupco lze vidět, jak rozdílné mohou být kariéry žen, jež se objevily po boku Jamese Bonda.