Z natáčení filmu Il Boemo

Z natáčení filmu Il Boemo Zdroj: archiv

Z natáčení filmu Il Boemo
Z natáčení filmu Il Boemo
Natáčení filmu Il Boemo se přesouvá z Itálie do Čech
Natáčení filmu Il Boemo se přesouvá z Itálie do Čech
Natáčení filmu Il Boemo se přesouvá z Itálie do Čech
14
Fotogalerie

Vojta Dyk: Josef Mysliveček byl svého času megastar jako Michael Jackson. Dokončuje se natáčení filmu Il Boemo

Z Itálie do Prahy se vrátil režisér a scénárista filmu Il Boemo Petr Václav, aby do svého filmu o skladateli Josefu Myslivečkovi natočil záběry z jeho rodného města a z míst, kde strávil velkou část svého života.

Narodil se v rodině mlynáře, vyučil se tomuto řemeslu, ale láska k hudbě ho zavedla do Itálie, kde se stal jedním z nejvyhledávanějších barokních skladatelů. Životní příběh tohoto umělce, jehož postavu ve filmu hraje Vojtěch Dyk, režisér Petr Václav natáčí v Itálii a v Čechách. V těchto dnech se točí scény v pražských exteriérech, kde se Mysliveček narodil a žil.

„Praha je důležitou součástí celého příběhu, protože i přes svůj pobyt v Itálii měl Josef Mysliveček se svým rodným městem neustálý kontakt. Ve scéně, kterou dnes natáčíme, se Mysliveček vrací za svým bratrem-dvojčetem do Sovových mlýnů, kde Jáchym žil,“ říká režisér filmu Petr Václav.

V České republice se začalo filmovat 4. září v Klášteře sester premonstrátek v Doksanech, další scény jsou z pražských paláců Martinického, Colloredo – Mansfeld a z prostor zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou, zámku v Bučovicích a z brněnského Mahenova divadla. Nejsložitější a nejvýpravnější část českého natáčení, včetně komplikované kaskadérské scény, pak proběhla ve Stavovském divadle. Poslední záběry v Čechách vzniknou v bývalém cisterciáckém klášteře v Plasích devátého a desátého prosince.  

 „Kvůli probíhající pandemii bylo natáčení poměrně složité a několikrát jsme si kladli otázku, zda jsme schopni ho dokončit. V těchto těžkých okamžicích jsme se ale mohli spolehnout na několik lidsky jistých partnerů. Rád bych poděkoval Radě Státního fondu kinematografie, České televizi, a to zejména jejímu generálnímu řediteli Petru Dvořákovi a kreativní producentce Kateřině Ondřejkové za podporu, a panu Liboru Winklerovi, kteří pomohli, když jsme to nejvíce potřebovali," dodává producent Il Boemo Jan Macola.

Filmový štáb se ještě na konci tohoto týdne naposledy vrátí do Itálie. Poslední klapka padne 19. prosince v Římě. Stane se tak symbolicky ve městě, kde Josef Mysliveček podlehl těžké nemoci a zemřel prakticky v zapomnění.