Video placeholde
Z filmu Havel
Z filmu Havel
Martin Hofmann ztvárnil ve filmu Havel Pavla Landovského
Z filmu Havel
Z filmu Havel
14
Fotogalerie

Na Václava Havla myslím relativně často: Martin Hofmann o roli Pavla Landovského a filmu Havel

Celovečerní film Havel o životě Václava Havla, jak ho málokdo zná, o životě před tím, než se stal prezidentem, jde do českých kin 23. července. Pavla Landovského, důležitou osobu v Havlově životě, hraje Martin Hofmann. "Měl jsem Pavla Landovského hodně nakoukaného a přemýšlel jsem nad tím, jaký skutečně je. Mám pocit, že vedle toho řvaní, tam bylo i dost něhy," říká o roli Martin Hofmann.

Překvapivé setkání čekalo na Martina Hofmanna během pracovní projekce těsně před premiérou. Té se totiž spolu s ním účastnil i Jakub Landovský, syn Pavla Landovského. "Vidět tatínka na plátně bez toho, aby to byl on, je velmi zvláštní pocit. Martin Hofmann ale dokázal podle mě něco mimořádného. Byl uvěřitelným Lanďákem i bez řvaní, a vystihl to, co charakterizovalo vztah táty s Havlem, totiž opravdové kamarádství," řekl Jakub Landovský po promítání. 

"Bylo to zvláštní, ojedinělé. Myslím, že Russel Crowe prostě takovou zkušenost po natočení Gladiátora neudělal. Rád jsem Jakuba poznal a celé to dopadlo dobře," komentoval setkání Hofmann.

 ROZHOVOR S MARTINEM HOFMANNEM O ROLI PAVLA LANDOVSKÉHO A FILMU HAVEL:

 . . o přípravách

na roli Přípravy byly příjemné - nakoukával jsem Pavla Landovského, vytvářel jsem si nějaký celistvější obraz jeho osobnosti. No a on byl cokoli jen ne nudný, průměrný a zaměnitelný. Byl to fajny čas s Pavlem.

. . o natáčení 

Natáčení bylo fajn, s parukou jsem se nicméně příliš neskamarádil.

 . . o hercích filmu Havel

Z kolegů mě nikdo příliš nepřekvapil. Věděl jsem a vím, že jde o skvělé herce. A navíc mi s nimi bylo moc dobře. Ale ani to mě s dovolením moc nepřekvapilo.

 . . jaký byl Pavel Landovský

Temperamentní, odvážný, opravdový.

 . . znal osobně Pavla Landovského?

S Pavlem Landovským jsem se bohužel nikdy osobně nesetkal. A dost by se mi to teď líbilo. Mně 41let, jemu 41 let - a jsme venku v noční Praze. Asi by nebyla nuda.

. . o ztvárnění Pavla Landovského

Vůbec jsem nemyslel na to, jak Pavla Landovského napodobit. Myslím, že to není dobrá cesta - napodobování. To se hodí, když vyprávíte vtipy. Já měl Pavla Landovského hodně nakoukaného a přemýšlel jsem nad tím, jaký skutečně je. Mám pocit, že vedle toho řvaní, tam bylo i dost něhy. 

. . o setkání se synem Pavla Landovského na projekci filmu

Bylo to zvláštní, ojedinělé. Myslím, že Russel Crowe prostě takovou zkušenost po natočení Gladiátora neudělal. Rád jsem Jakuba poznal a celé to dopadlo dobře.

 . . o Václavu Havlovi (v době natáčení filmu)

Na Václava Havla myslím relativně často. A na stole mám teď knihu o něm, kterou jsem dostal jako dárek. Takže ho teď vídám každý den. On je pro mne obrovský pojem a opravdu frajer.

 . . o Viktoru Dvořákovi v roli Havla

K Viktorovi jsem už řekl mnohé, nebudu se opakovat. Za mne je to od něj skvěle zahrané. V jemných valérách. Zevnitř a s dobrou mírou. Bylo mi s ním na place opravdu dobře a mám ho rád. 

 . . jaké budou ohlasy na film?

Zazní hlasy spousty chytrých lidí a také těch, co nic neudělali. Jsme na to připraveni.