Ukázky z filmu Havel

Ukázky z filmu Havel Zdroj: bontonfilm

Ukázky z filmu Havel
Martin Hofmann ztvárnil ve filmu Havel Pavla Landovského
Ukázky z filmu Havel
Ukázky z filmu Havel
Ukázky z filmu Havel
10
Fotogalerie

Tvůrci filmu Havel si připomněli výročí narození Olgy Havlové. „Byla jako královna,“ říká Geislerová

Letos v létě míří do kin film Havel. Tvůrci nové biografie prvního českého prezidenta si tento víkend připomněli výročí narození jeho první manželky Olgy. „Pro mě byla Olga Havlová silná žena, byla ostrá, rázná a přesto působila jako královna, jako noblesní aristokratka. Krásná a důstojná žen,“ říká Anna Geislerová, představitelka Olgy Havlové ve filmu Havel.

Zpěvačka Marta Kubišová speciálně pro film Havel a za doprovodu dětského sboru znovu nazpívala svou ikonickou píseň Modlitba pro Martu. Tvůrci filmu se rozhodli věnovat novou verzi právě Olze Havlové a píseň zveřejnit u příležitosti výročí jejího narození. Olga Havlová se narodila 11. července 1933.

„Olga Havlová je pro náš film i pro mě osobně tak zásadní, jako sám Havel. Pokud se já osobně dívám na Havla jako na legendu a ikonu, pak se tahle ikona skládá ze dvou části, z Václava Havla a z Olgy Havlové,“ říká režisér filmu Slávek Horák.

Film Havel popisuje bouřlivý život Václava Havla v dobách disentu mezi roky 1968 a 1989. Sleduje proměnu hrdiny od lehkovážného úspěšného dramatika až po vůdčí osobnost sametové revoluce. Boj za pravdu a správnou věc, pronásledování, věznění a také milostné vztahy, vlastní pochyby i humor. V centru velkého příběhu je pak neobvyklý a o to silnější vztah s manželkou Olgou.

„Jejich vztah byl výjimečný, i když nebyl po celou dobu romantický. Ale byl postavený na vzájemném respektu jednoho k druhému, na respektu k práci toho druhého, na vzájemné oddanosti a zejména na tom, že při sobě zůstali v dobách dobrých i zlých a vždy si byli oporou. Olga byla silná, samostatná žena a tím pro svého manžela vždy pevným bodem a majákem i ve chvílích jeho váhání a nejistot,“ pokračuje Slávek Horák.  

„Pro roli Olgy Havlové pro mě byla jediná volba Anna Geislerová. Anna je stejně silná, vyhraněná a pevná a tak dokázala Olgu Havlovou opět oživit, sice jen ve filmu, ale ten film tady s námi bude i jako připomínka Olgy Havlové navždy,“ dodává Horák.

Obrazový podklad k nové verzi Modlitby pro Martu odhaluje podobu Anny Geislerové v roli Olgy Havlové v celém rozpětí příběhu, tedy její proměnu od roku 1968 až k době sametové revoluce.