Video placeholde
Z filmu Havel
Z filmu Havel
Z filmu Havel
Z filmu Havel
Z filmu Havel
7
Fotogalerie

Bouřlivá léta disentu a boj za pravdu a lidská práva. Filmový Havel má novou upoutávku

Bouřlivá léta disentu a zrod hrdiny bojujícího za pravdu a lidská práva. Dvě stěžejní polohy Václava Havla vévodí nové upoutávce, která je díky živelnosti postavy Pavla Landovského určená pouze pro internet.

"Od začátku jsme chtěli, aby ve filmu Havel byla divokost a živelnost disentu, aby byl osobní, o člověku, který prožil bohatý život včetně pochybení. Film takový je, nestavíme státnický pomník.  Ale ten Havlův hrdinský příběh se nakonec sám do filmu prosadil," přibližuje Slávek Horák. "Skutečný Havlův příběh je klasické velké drama. On prostě neuhnul, nevzal možnost odjet do ciziny za kariérou a místo toho strávil roky v komunistických kriminálech, kde málem zemřel," pokračuje Horák. 

 

Těsně před premiérou je film Havel hotový, tvůrci ho dokonce několika prvním divákům promítli. "Viktor Dvořák, zapamatujte si to jméno. Já ten film už viděl. Tak proto to říkám," zveřejnil na svém instagramovém účtu Martin Hofmann, představitel Pavla Landovského. 

Film Havel popisuje bouřlivý osobní život Václava Havla z jeho disidentských dob, ještě před tím, než se stal známou osobností a celosvětovou ikonou. Příběhu dominuje boj za pravdu a správnou věc, pronásledování, věznění a také milostné vztahy, vlastní pochyby a humor. V centru všeho je pak neobvyklý a o to silnější vztah s manželkou Olgou. Titulní roli Havla ztvárnil držitel Thálie Viktor Dvořák, Olgu Havlovou hraje Anna Geislerová, Pavla Landovského hraje Martin Hofmann, v dalších rolích se představí Barbora Seidlová, Stanislav Majer nebo Jiří Bartoška.