Teplouš

Teplouš Zdroj: Film Servis Festival Karlovy Vary

Přehlídka Tady Vary, film desátý: Jihoafrický Teplouš v armádě vládnoucího apartheidu

Jihoafrické drama se v originále jmenuje Moffie, což v tamním slangu znamená posměšné označení pro zženštělého muže či gaye. Ve vojenském výcvikovém táboře, kam v roce 1981 nastupuje mladý Nicholas, ale institucionalizovaná nenávist k „teploušům“ jen dotváří nelidský, sadistický dril. Nicholas je jedním z kluků, kteří musejí absolvovat povinnou vojnu v Jižní Africe rozdělené apartheidem. Velitel burcuje mladé muže proti „černým divochům“ i „komunistické hrozbě“ a Nicholas zjišťuje, že klíčem k přežití je nemít názor. O to víc, když se za jedné deštivé noci sblíží s jedním z vojáků, jenž měl zákopu pod suchou přikrývkou místo.

Ve filmu sedmatřicetiletého režiséra Olivera Hermana nicméně není moc místa pro první něžné city, které bujely v nedávných queer hitech Dej mi své jméno, Portrét dívky v plamenech či Na konci světa. Teplouš se sice stejně jako zmíněné snímky odehrává ve fotogenických scenériích, ze zřetele však nikdy neztrácí konflikt živený nenávistí.

Už během úvodní Nicholasovy cesty vlakem do výcvikového tábora zní zlověstné smyčce a atmosféra ještě zhutní, když vlak pozastaví u černošského cestujícího. V táboře všechny terorizuje možná až zbytečně pohledný seržant, jenž mezi vojáky zdůrazní homosexuální stigma tím, že neváhá exemplárně potrestat dva kluky, které údajně nachytal na záchodech při sexu. I Nicholasův „objev“ je brzy odvelen do tajemného „Oddělení 22“, kde už si prý s „nepoddajnými živly“ poradí.

Rodák z Kapského Města Oliver Hermanus pak následuje vděčné dějové schéma, v němž se protagonista snaží čelit netolerantní většinové společnosti: v Teploušovi jde však o boj lítější, mnohem drsnější, a hlavně vedený na více frontách.

Ve flashbacku se navíc ukáže, že homofobii čelil Nicholas i jako malý kluk, když s rodiči navštívil rasově segregovaný bazén. Při vojenském výcviku je pak následně cepován jak proti vnějšímu nepříteli, tak proti „teploušům“ přímo v oddílu. A nakonec dojde na hranicích s Angolou i na skutečný boj a střelbu.

Film podle autobiografické novely Andreho Carla van der  Merweho měl premiéru v jedné z vedlejších sekcí na loňském festivalu v Benátkách, kde byl přijat s nadšením – ostatně v době uzávěrky měl na on-line sběrači recenzí Rotten Tomatoes 100 % pozitivních ohlasů. A jeho cesta za úspěchem bude možná dál pokračovat; Teplouše produkoval Eric Abraham, držitel Oscara za Svěrákova Kolju a Pawlikowského Idu.

Zvolit nejlepší film letošní přehlídky a udělit mu Diváckou cenou Mall.tv můžete na tadyvary.mall.tv.

Film uvidíte v 96 českých, moravských a slezských kinech ve středu 8. července v 17:00 hodin. Všech 16 filmů přehlídky Tady Vary najdete ve filmové příloze Excellent Film, vložené do Reflexu č. 27. 

Excellent film 2020Excellent film 2020|Archív