Herečka Julianne Moore

Herečka Julianne Moore Zdroj: ČTK

Herečka Julianne Moore doslova zazářila na červeném koberci v Cannes.
Herečka Julianne Moore doslova zazářila na červeném koberci v Benátkách.
Julianne Moore na festivalu v Cannes
Julianne Moore
...
11
Fotogalerie

Jak pořadatelé karlovarského festivalu získali do Varů Julianne Moore

Už za pár dní představí Julianne Moore ve Varech „svůj“ film, svůj srdeční projekt; jmenuje se Po svatbě a v režii jejího manžela Barta Freundlicha vznikl na motivy stejnojmenného dánského projektu z roku 2006. V komplikovaném milostném trojúhelníku s hercem Billym Crudupem v něm excelují dvě hollywoodské superstar, Michelle Williams a právě Julianne Moore. Je to taky jeden z hlavních důvodů, proč bude nositelka Oscara letos ve Varech. 

Největší hvězdy totiž jezdí do zahraničí mnohem radši kvůli nezávislým snímkům, než aby z povinnosti propagovaly hollywoodské akčňáky. Mají pak pocit, že tím dělají smysluplnou práci.

Kariéra Julianne Moore je navíc zajímavá tím, že se nebojí riskantních, nových, nejistých projektů; její role jsou díky tomu různorodé a hodně současné. Jako stálá účastnice a spolutvůrkyně amerického nezávislého světa jezdí věrně a každoročně i na Redfordův festival do utažského Sundance – a právě v Sundance měl letos v lednu světovou premiéru film Po svatbě, který zahajuje letošní 54. ročník MFF Karlovy Vary.

Filmový festival Karlovy Vary autem: Jak se sem dostat a kde zaparkovat? >>>

Pomohl Richard Gere

O to méně se ale Moore objevuje na mezinárodních festivalech. Kvůli pracovním povinnostem komerčního charakteru sice jezdí do Cannes, ale jen na dva dny, její návštěva tam bývá spíš symbolická. Jak a proč se tedy dostala do Varů? 

Pracovní mechanismy „získání“ hvězdy podrobněji vysvětluje v příloze Excellent, věnované letošnímu ročníku varského festivalu, výkonný ředitel Kryštof Mucha: „Když tu byl před čtyřmi lety Richard Gere, říkal mi jeho asistent, že se jim tady tak strašně líbilo, že by nám rádi nějak pomohli. Tak jsme požádali o propojení s Julianne Moore. Už tehdy jsme se netajili tím, že je pro nás vysněným hostem číslo jedna. Její tým nám odpověděl pozitivně - Julianne Moore a její manžel Bart Freundlich patří k typu tvůrců, kteří Vary vždycky uznávali a respektovali. Jen bylo třeba najít konkrétní důvod návštěvy.“ 

Kdy a kde ve Varech potkat největší hvězdy? Afflecka a Mooreovou můžete vidět několikrát! >>>

Jak jsme kupovali zajíce v pytli

Teprve loni na podzim, po třech letech marných pokusů, přišla zpráva, že Bart Freundlich dodělává důležitý umělecký projekt, ve kterém Julianne Moore hraje hlavní roli, oba jsou v něm zaangažování jako producenti a je to remake dánského filmu Po svatbě… 

„Bylo nám s uměleckým ředitelem Karlem Ochem jasné, že se musí jednat o výjimečný film. I když jsme z něj neviděli ani minutu, jednoduše jsme to riskli, což je hodně neobvyklé,“ popisuje Mucha. „A najednou to celé dávalo smysl: manželé přijedou na festival, představí svůj první projekt z roku 1997 Otisky prstů a také poslední společný film Po svatbě, pak se podívají do Prahy…“

V současné době prý Julianne Moore s mužem už řeší jen to, na jaké filmy stihnou ve Varech zajít. Stejně jako všichni ostatní diváci. 

Zbytek článku si přečtěte v příloze EXCELLENT FILM, která vychází jako součást tištěného Reflexu ve čtvrtek 27. června. Najdete v ní 25 tipů na varské filmy, velký rozhovor s herečkou Eliškou Křenkovou i reportáž Milana Tesaře o tom, jak vznikal projekt Reflexu Moje svoboda. Jeho světovou premiéru uvidíte letos právě ve Varech.  

Reflexy v digitální podobě a od čtvrtka nový Reflex s přílohou si můžete koupit na našem iKiosku >>>