Video placeholde
...
Julianne Moore
Herečka Julianne Moore doslova zazářila na červeném koberci v Benátkách.
Herečka Julianne Moore doslova zazářila na červeném koberci v Cannes.
Julianne Moore
16
Fotogalerie

Hlavní hvězda karlovarského festivalu: Oscarová herečka Julianne Moore přiveze svůj nový film

Vždycky usměvavá, uvolněná, přátelská. Ikona neokázalého módního stylu s podmanivým pohledem. Taková je hollywoodská hvězda JULIANNE MOORE, jedna z nejzajímavějších a nejinteligentnějších hereček současnosti. Ve Varech si tato nositelka Oscara převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Karlovarský festival letos kromě Julianne Moore představí i jejího manžela a otce jejích dvou dětí, scenáristu a režiséra Barta Freundlicha, když uvede jejich zatím poslední společný snímek, rodinné drama Po svatbě (2019), který měl světovou premiéru letos v lednu na festivalu v Sundance.

Julianne Moore hraje ve filmu Po svatbě nejen hlavní roli, ale podílela se na něm i jako producentka; její protihráčku tu fascinujícím způsobem ztvárňuje Michelle Williams. Hlavní mužské role se ve snímku o silných rodinných poutech, lásce i letitých křivdách zhostil renomovaný herec Billy Crudup, který letos také přijíždí do Varů, aby film Po svatbě osobně představil.

Karlovarský festival pak v rámci pocty oběma filmařským osobnostem nabídne i snímek, při jehož natáčení se manželé seznámili a který byl Freundlichovým debutem, Otisky prstů z roku 1997.

Julianne Moore: Mnohem víc než jen pět oscarových nominací

Silné a jasné občanské postoje (omezení zbraní v USA, možnost sňatků pro homosexuály, podpora plánovaného rodičovství) pomáhají Julianne Moore k odvaze ve ztvárňování různorodých charakterů. Kdo by si ji nepamatoval v kultovním snímku bratří Coenů Big Lebowski (1998), v neméně slavné Magnolii (1999), v Daleko do nebe režiséra Todda Haynese (2002) či jako lehce bohémskou matku dvou teenagerů v  komedii Děcka jsou v pohodě (2010).

Už víc než dvě dekády spolupracuje s těmi nejlepšími: Steven Spielberg ji obsadil do Jurského parku, první nominaci na Oscara i Zlatý glóbus pak získala za Hříšné noci (1997) z prostředí kalifornského pornoprůmyslu. Na Oscara byla Julianne Moore ostatně nominována celkem pětkrát, také za Hranice lásky (1999), Daleko do nebe (2002) a za slavné, u nás mnohokrát i v televizi opakované Hodiny podle knihy Michaela Cunninghama (2002, s Meryl Streep a Nicole Kidman). Pátou nominaci na Oscara získala před pár lety za náročnou roli ženy s Parkinsonovou chorobou ve snímku Pořád jsem to já (2014); tuto nominaci proměnila ve zlatou sošku. Je také držitelkou tří Zlatých glóbů: za nezapomenutelné Prostřihy režiséra Roberta Altmana (1993), za roli aljašské guvernérky Sarah Palin v televizním filmu Prezidentské volby (2012) a právě za hlavní roli v dramatu Pořád jsem to já (2014). Na Zlaté glóby má také dalších šest nominací.

Julianne Moore a Bart Freundlich: Letitá partnerská souznění

Jsou příkladem uměleckého spojení dvou výrazných osobností. Jak už bylo řečeno, jejich osobní partnerství vzniklo při natáčení filmu Otisky prstů (1997), který byl Freundlichovým režijním debutem; od té doby se Julianne Moore v manželových filmech objevuje pravidelně. S hercem Billym Crudupem si zahrála ve filmu Světoběžník (2001), s Davidem Duchovnym pak vytvořili pár v komediálním dramatu Nevěřte mužům (2005).  

Bart Freundlich režíroval například také akční thriller Chyťte tu holku (2004) nebo romantickou komedii podle vlastního scénáře Sexy 40 (2009) s Catherine Zeta-Jones v hlavní roli. Je podepsaný pod režií mnoha dílů několika řad seriálu Californication nebo fantasy série Believe.

Filmový festival Karlovy Vary autem: Jak se sem dostat a kde zaparkovat? >>>